Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vlakové neštěstí vzbudilo zájem o darování krve, transfuzní stanice hlásí rekordní čísla

Nehoda dvou vlaků na Domažlicku si vyžádala lidské životy i hospitalizace v nemocnicích. I z toho důvodu vyzvali pracovníci Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Plzni všechny občany, aby přišli darovat krev, které je dlouhodobě nedostatek. Tato skromná prosba vyvolala obrovskou vlnu solidarity a zájemci čekali na odběr až do večerních hodin.

Záchranáři na Domažlicku ošetřili 67 lidí. Dva nejvážněji zraněné převezly vrtulníky do pražských nemocnic a tři do Fakultní nemocnice v Plzni. Právě tady přijali celkem osm pacientů. Další zranění směřovali do zdravotních zařízení v Domažlicích a ve Stodě. Do Německa převezly německé sanitky deset osob hovořících německy.

Fakultní nemocnice v Plzni ve středu převzala z vlakové nehody osm pacientů. „Jeden byl po ošetření propuštěn do domácího ošetřování. Ostatních sedm pacientů bylo v těžkém nebo středně těžkém zdravotním stavu. V současnosti jsou všichni stabilizovaní a mimo ohrožení života," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Krátce po neštěstí se na sociálních sítích objevil také vzkaz z transfuzního oddělení: „Přijďte, pokud můžete. Jsme tady do 17:00. Velmi děkujeme!" Nakonec zde ale byli až do osmé hodiny večer. Zájem o darování byl ohromný.

„Po výzvě Transfuzního oddělení FN Plzeň, aby všichni, kdo mohou, přišli darovat krev, se okamžitě zaplnily čekárny i odběrové místnosti. Celkem během středečního dne prošlo registrem 280 zájemců, z toho přišlo 44 prvodárců. Toto číslo, za jediný den, je opravdu velmi vysoké. Jen pro srovnání – během celého července přišlo na Transfuzní oddělení prvodárců 129,“ shrnuli na svých sociálních sítích.

Krev je ale potřeba stále. Které krevní skupiny jsou nejvíce zapotřebí naleznete ZDE. Situaci ale komplikuje období letních dovolených i očkování proti koronaviru, kdy musí zájemci počkat tři týdny po ukončení očkování.

„Vzhledem k epidemiologické situaci lze odebírat krev lidem, kteří byli v zahraničí, až po čtyřech týdnech od návratu. To se nyní v době dovolených týká významné skupiny dárců,“ doplnila primářka hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Transfuzní oddělení FN Plzeň

Štítky krev, dárcovství, transfuze, zdraví, vlak, nehoda, Domažlicku, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, nemocnice, okres Domažlice, pacient, Německo, Domažlice, Rokycanská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakové neštěstí vzbudilo zájem o darování krve, transfuzní stanice hlásí rekordní čísla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.