Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V některých koupalištích Plzeňského kraje se zhoršila kvalita vody. Na tato místa raději nechoďte

S postupujícím létem se v některých koupalištích v Plzeňském kraji zhoršila jakost vody. V koupacím jezírku v plzeňském Škodalandu v Českém údolí není kvůli fekálnímu znečištění voda vhodná ke koupání, zhoršenou jakost má voda také například v koupališti Smržovice na Domažlicku a v Košuteckém jezírku v Plzni. Informují o tom na svém webu krajští hygienici, kteří kvalitu vody v létě kontrolují.

Z prvního na druhý stupeň kvality v pětibodové škále se zhoršila také jakost vody v biotopech v Dobřanech a v Blovicích, druhý stupeň zůstává na přehradě Hracholusky na Radosti, v Babylonu na Domažlicku a ve Velharticích na Klatovsku. Pro plavce ale nepředstavuje koupání v takové vodě riziko, voda je stále vhodná ke koupání, pouze má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti.

Hydrobiolog Jindřich Duras nedoporučuje ani koupání v přehradě České údolí u Plzně. Voda tam má sice oproti jiným letům lepší průhlednost, až 0,75 metru, ale koupání není nic, co by šlo jednoznačně doporučit, řekl. I přes pokračující zhoršení jakosti vody nabízí stále výborné podmínky přehrada Hracholusky u hráze, kde je průhlednost kolem 2,5 metru a teplota asi 23 stupňů. „Směrem nahoru po nádrži se situace zhoršuje, vyvíjí se tam vodní květ sinic a někde zhruba v polovině nádrže, u silničního mostu, končí příznivé podmínky ke koupání," řekl Duras.

Výbornou kvalitu vody si podle něj naopak stále drží soustava rybníků v Plzni. Sinice na žádném nejsou, teplota vody je kolem 23 stupňů. Asi nejlepší kvalitu vody má Senecký rybník s průhledností vody až tři metry, Bolevecký rybník má vodu průhlednou do 1,5 metru. Šídlovský, Třemošenský a Kamenný rybník mají průhlednost přes metr, žádné sinice a velmi dobré podmínky ke koupání dodal Duras.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, koupaliště, Plzeňský kraj, Plzeň, okres Domažlice, České Údolí, přehrada, Smržovice, Hracholusky, Dobřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V některých koupalištích Plzeňského kraje se zhoršila kvalita vody. Na tato místa raději nechoďte  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.