Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tragický výbuch munice v Brdech vyšetřuje vojenská policie jako těžké ublížení na zdraví

Vojenská policie vyšetřuje výbuch munice, který v úterý těžce zranil v Chráněné krajinné oblasti Brdy dva vojáky. Nehoda se stala v bývalém výcvikovém prostoru dopadové plochy Kolvín, kde vojáci prováděli pyrotechnický průzkum. V oblasti se stále ještě nachází řada míst, kde leží nebezpečná nevybuchlá munice. I přes přísné zákazy se tam pohybují mimo bezpečné cesty lidé například při sběru hub.  

Případ vyšetřuje vojenská policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti spáchaného dosud neznámým pachatelem. Uvedla to mluvčí vojenské policie Nikola Rimkevič Hájková. S ohledem na to, že je vyšetřování v počáteční fázi, nebude vojenská policie sdělovat žádné další informace. S ohledem na zraněné vojáky a jejich rodiny neuvedla další informace o jejich stavu ani mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.  

Munice explodovala v úterý kolem desáté hodiny dopoledne, když vojáci dělali na bývalých dopadových plochách nedaleko Padrťských rybníků hloubkový pyrotechnický průzkum. Včera uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová, že jeden muž utrpěl devastující poranění končetin, druhý byl popálený na horní části těla. Prvního z nich transportoval do plzeňské fakultní nemocnice vrtulník letecké záchranné služby, druhého záchranáři transportovali pozemní cestou do stejné nemocnice. Oba zranění vojáci byli ve vážném stavu.

Vojenská policie nyní prověřuje veškeré okolnosti případu. Mluvčí neřekla, kolik vojáků na místě provádělo asanaci prostoru. Původně měli záchranáři nahlášeno, že se na místě nachází sedm zraněných. Proto záchranáři požádali o výpomoc také letecké záchranné služby Středočeského kraje a Jihočeského kraje. Později se potvrdilo, že zranění utrpěli jen dva vojáci, letecké záchranáře z dalších krajů jejich kolegové včas odvolali.

Na místě bývalého Vojenského újezdu Brdy, který byl zrušen k 1. lednu 2016 vznikla Chráněná krajinná oblast Brdy. Armáda ještě před jejím vznikem i v současné době na vybraných územích čistí od munice některé plochy. Tato časově náročná a finančně nákladná činnost potrvá ještě delší dobu. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici.

Na území CHKO Brdy je stále ještě množství míst, kde jsou varovné cedule se zákazem vstupu upozorňující na skutečnost, že jde o prostor bez pyrotechnické asanace. Přesto množství lidí tyto zákazy ignoruje a vydává se do nebezpečných prostor houbařit. „Apelujeme na občany, aby v bývalých i nadále aktivních vojenských prostorech dodržovali bezpečnostní opatření,“ řekla mluvčí vojenské policie Nikola Rimkevič Hájková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky výbuch, Brdy, pyrotechnický průzkum, munice, armáda, zraní, záchranná služba, vojenská policie, vyšetřování, CHKO Brdy, Magdalena Dvořáková, Generální štáb Armády České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň, Padrťský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragický výbuch munice v Brdech vyšetřuje vojenská policie jako těžké ublížení na zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.