Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hladiny šumavských řek klesají, na Plzeňsku se zvedá Úslava

, aktualizováno 18. července 2021, 12:15

Hladiny šumavských řek, jejichž hladiny zvedly v noci na dnešek silné deště, pomalu klesají. Na Otavě už není třetí povodňový stupeň - v šumavském Rejštejně klesl na první stupeň, v Sušici je zatím druhý stupeň a hladina dál klesá. Na druhý stupeň naopak stoupla Úslava v Prádle na Plzeňsku a v Plzni - Koterově, kde je už na třetím povodňovém stupni. Na vzestupu je také Úhlava v Tajanově na Klatovsku, která je na prvním stupni. Na prvním stupni je zatím ještě Klabava v Hrádku na Rokycansku, její hladina dál klesá.

Bez povodňových stupňů jsou už šumavské řeky Vydra a Křemelná a Bradava na Plzeňsku, které měly ráno druhé povodňové stupně. Na některých místech Šumavy napršelo za dnešek kolem 60 litrů na metr čtvereční, uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Otava v šumavském Rejštejně ještě o půlnoci měla hladinu 76 centimetrů a průtok 8,98 metru krychlových za sekundu. Před 8:00 se hladina zvýšila na 195 centimetrů a průtok stoupl na 139 metrů krychlových za sekundu. Téměř o 1,4 metru se od půlnoci do 9:30 zvedla její hladina v Sušici.

Podle meteorologů spadlo dnes v kraji nejvíce srážek na šumavském Březníku, 63,6 litru vody na metr čtvereční, v nedaleké Filipově Huti napršelo dnes 55,4 milimetru, tedy 55,4 litru na metr čtvereční, v Nepomuku na jižním Plzeňsku 58,4 milimetru, přičemž ale 48 milimetrů spadlo za jednu hodinu. Dopoledne déšť většinou ustay.

Hasiči podle svého webu, na němž zveřejňují svoje ukončené zásahy, nemají zatím dnes výrazně velký počet výjezdů. Zásahů v kategorii technické pomoci, kam spadá například čerpání vody a odstraňování nebezpečných stavů v souvislosti se záplavami, ukončili zatím dnes 13, ne všechny jsou ale spojené s počasím, Většinou odstraňovali spadlé stromy, v jednom případě čerpali vodu.

Meteorologové na víkend vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami v pohraničí Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Faceook/Vít Prosser

Štítky čhmú, počasí, výstraha, povodeň, déšť, Plzeňský kraj, Sušice, Otava, Úslava, Rejštejn, Plzeň, okres Rokycany, okres Klatovy, Hrádek, Prádlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladiny šumavských řek klesají, na Plzeňsku se zvedá Úslava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.