Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bourání slavného šumavského hotelu RIXI šokovalo veřejnost, demolici nebylo možné nijak zabránit

, aktualizováno 10. července 2021, 13:50

Demolice kdysi nejluxusnějšího a nejslavnějšího šumavského hotelu RIXI na Špičáku překvapila nejen starostu Železné Rudy Filipa Smolu, ale vyvolala také bouřlivé reakce ze strany veřejnosti. Objekt je v majetku ministerstva obrany a nachází se na nejlukrativnějším pozemku v oblasti Železnorudska. Lidé se obávají toho, že na místě bývalého ikonického hotelu brzy vyroste jen další bytový komplex. Ministerstvo obrany ovšem tvrdí, že si ponechá objekt, ze kterého už ale zbývá jen torzo. Dnes po poledni byla z hotelu už jen hromada sutin.

„Město Železná Ruda nedávalo žádné povolení k demolici hotelu RIXI, nijak to nepřipomínkovalo, jedná se totiž o objekt ministerstva obrany. K takovým objektům se vyjadřuje jejich speciální stavební úřad. Já jsem se o bourání hotelu dozvěděl čistě náhodou, když jsem objevil zveřejněný záměr, že se to bude demolovat. Ale jako zastupitelstvo nebo jako starosta Železné Rudy jsme se k tomu nevyjadřovali,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD), pod kterou spadá i Špičák.

„V tuto chvíli se tam bourá, objekt se upravuje zejména z bezpečnostních důvodů proto, aby se tam nikomu nic nestalo. Budova už je v takovém stavu, že v některých částech by mohlo dojít k ohrožení kolemjdoucích osob. Jestli půjde celý objekt k zemi, to v tuto chvíli opravdu nevím. Zatím to nikdo ani neřekne, vzhledem k tomu, že cílem je zajistit bezpečnost,“ informovala Jana Zechmeisterová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany. Co konkrétně tam ale bude, tak na to v tuto chvíli není nikdo schopen odpovědět, dodala Zechmeisterová.

Podle informací železnorudského starosty bylo ve zveřejněném záměru o demolici hotelu RIXI a ve výběrovém řízení na vybrání zhotovitele demolice jasně uvedeno, že je z toho vyčleněné RIXI Garni, což je ubytovací objekt nahoře nad hotelem. „Zbytek tam byl zahrnut. Je tam detailně popsáno, co se bude dělat. Armáda to musí vědět do detailu, co s tím udělají. Tento objekt zboří celý. My se k tomu jako město nemáme šanci nijak vyjádřit. K armádním objektům se nevyjadřujeme, ani náš stavební úřad. Je to objekt zvláštního určení,“ vysvětlil starosta Smola.

„Ten hotel byl léta opuštěný, nesloužil svým účelům a já pevně věřím tomu, že tam vyroste to samé, jen v novém provedení. To znamená hotel, který bude na tom krásném místě znovu sloužit lidem. Ne, žádné apartmánové byty. Je to mé velké přání. Je to nejlukrativnější pozemek na Železnorudsku. Nejhorší by bylo, kdyby armáda ten pozemek prodala nějakému soukromému investorovi. Potom už bychom pro něj byli partnerem my jako město a my bychom se k tomu vyjadřovali,“ doplnil starosta.

O tom, jak výjimečnou stavbou byl hotel RIXI a jakou měl historii, nás informoval plzeňský publicista a badatel Zdeněk Roučka, který o Šumavě vydal čtyři knihy obsahující přes 1000 unikátních zrestaurovaných fotografií z let 1875 – 1973. Rovněž i Zdeňka Roučku demolice hotelu RIXI šokovala.

„Ten hotel byl opravdu krásný. Že se to nechalo dojít tak daleko je smutné. Myslím si, že záměr byl takový, nechat to být a pak se to strhne. Samozřejmě, jeho rekonstrukce by byla nákladná. RIXI byl spojený s turistikou na Šumavě, byla to ikonická a nádherná stavba, která teď bohužel mizí. Jsem přesvědčen o tom, že se tam brzy objeví stejný apartmánový komplex, jako je bývalý sousední hotel Prokop. A obdobný osud přeměny postihl další nedaleký a slavný hotel Hrnčíř,“ zdůraznil publicista a znalec Šumavy.

A jaký tedy byl tedy hotel RIXI?   

"V roce 1890 jej dal vystavět pražský architekt Jan RIXI. Záměrem bylo postavit na Šumavě nejlepší hotel té doby ve stylu domů v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Hotel svou moderností a neskutečným komfortem zastínil sousední Prokopův penzion, kam jezdili čeští návštěvníci. Měl tekoucí vodu na pokojích, ústřední topení a výtah (!). Německý hotel se orientoval výhradně na bohatou německou klientelu. V roce 1931 byl hotel přestavěn do úžasné moderní podoby nákladem 700 tisíc korun. Nabízel celkem 46 pokojů a 100 lůžek. Nově byl vybaven moderní restaurací, tanečním sálem, tenisovým hřištěm, kuželníkem a venkovním koupalištěm. Měl nejen svého učitele lyžování, ale také benzínovou pumpu a garáže. Denní penze však nebyla levná, stála od 55 korun. Po nástupu Hitlera v něm sídlila jedna z prvních tajných špionážních buněk proti Československu,“ řekl Zdeněk Roučka.

Největší rozvoj turistiky zažívala Šumava v letech 1920 – 1930. Tehdy vznikla řada nových hotelů, které dnes již všechny zanikly. Od roku 1951 hraniční pásmo uzavřelo Železnorudsko před okolním světem. Uzavřené hotely RIXI a Prokop připadly armádě, nikdo jiný vlastně do oblasti nemohl. Jezdili tam příslušníci armády s rodinami na čtrnáctidenní denní turnusy. Vystupovali tam také známí estrádní umělci.

Všechny hlavní hotely si po roce 1948 převzaly různé státní podniky a armáda. Nikdo do nich neinvestoval. Jen někdy se k objektu něco podivného hranatého přistavělo. „RIXI prodělal ve 30. letech obrovskou přestavbu a modernizaci. Poté, co ho převzala armáda, už se do něj také nijak neinvestovalo a objekt chátral. Fungoval vlastně až do poslední chvíle. Pak se hotel zavřel a teď jsou z něj trosky,“ dodal smutně autor úspěšných knih Tenkrát na Šumavě, Předválečnou Šumavou, Šumavou Karla Klostermanna a Šumavou ze svobody do opony.

Nejkrásnější šumavský hotel RIXI se mění v trosky, ministerstvo obrany nechalo část zotavovny zbourat

Opravdu smutný pohled. Těžká stavební technika se v těchto dnech zakousla do jednoho z nejstarších, nejkrásnějších a nejslavnějších šumavských hotelů. Nenávratně už zmizela recepce i další boční části. Na místě jsou teď obrovské hromady sutin....

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Zdeňka Roučky / Richard Beneš / fotohistorie.cz

Štítky hotel RIXI, demolice, demolice hotelu. šumavský hotel, ministerstvo obrany, Šumava, Špičák, Filip Smola, Zdeněk Roučka, hotel, Ministerstvo obrany České republiky, Železná Ruda, pozemek, Adolf Hitler, ČSSD, Karel Klostermann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Naše armáda ať ta komunistická kolaborantská i ta současná má na svědomí mnoho památek. Některá zničila úmyslně sama a jiné nechala na pospas přírodě i zlodějům.

Neděle, 11. července 2021, 12:29Odpovědět

Mira Pátek

Říká se, že přes co přejde regiment vojáků, tam ani tráva neroste. Jak vidět, platí to i pro naše ministerstvo války. Zdevastovat historickou kulturní památku, to by jim šlo. Mít ruku nataženou a dojit státní kasu, to taky.

Sobota, 10. července 2021, 10:01Odpovědět

Bourání slavného šumavského hotelu RIXI šokovalo veřejnost, demolici nebylo možné nijak zabránit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.