Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Při bouři spadlo na chatku hned pět stromů, majitele museli vysvobodit hasiči

, aktualizováno 9. července 2021, 14:40

Čtvrteční bouře napáchala v Plzeňském kraji nemalé škody. Desítky stromů popadaly na zaparkovaná auta, domy i na silnice. Hasiče tak čekala náročná služba, na jejímž konci měli za sebou 130 zásahů. Dramatická byla situace také na jižním Plzeňsku, a to zejména v obcích jako jsou Zdemyslice, Blovice nebo Seč, kde popadané stromy uvěznily majitele uvnitř chaty. Bouře se nevyhnula ani zřícenině hradu Vlčtejn, kde leží několik vzrostlých stromů.

„Seděli jsme uvnitř a slyšeli jsme ten hukot, pak obrovské rány, jak začaly praskat ty stromy a padat na chatku. Padaly ze všech stran. Jsou to stromy staré asi 80 let. Nemohli jsme ven. Stromy zatarasily dveře. Čekali jsme na to, až nás vysvobodí hasiči, kteří se k nám prořezali,“ řekl chatař v obci Seč.

Když se konečně dostal ven, nestačil se divit. Bouře za sebou zanechala opravdu spoušť. Bez újmy nevyvázli ani obyvatelé Vlčtejna, kde jeden strom doslova pohřbil osobní automobil na zahradě rodinného domu. Velké štěstí měli majitelé místní oblíbené hospůdky Baštírna, kde se strom “pouze opřel“ o fasádu a poškodil jen střechu.

Mnoho stromů popadalo včera večer také v okolí zříceniny hradu Vlčtejn, kde se konají koncerty. Na místě tam leží celá řada vyvrácených a zlámaných opravdu velkých a starých stromů.

 
Popadané stromy u zříceniny Vlčtejn, kde se konají koncerty

Problémy mohou způsobit i naplaveniny na silnicích

Policisté upozorňují, že se na některých komunikacích mohou nacházet naplaveniny z okolí v podobě štěrku, kamení či bláta. Apelují proto na řidiče, aby jezdili s maximální opatrností a chovali se ohleduplně.

„V Plzni části Koterov je aktuálně neprůjezdná ulice Na Břehu, kterou využívají zejména cyklisté pro směr jízdy na Božkov a opačně. Stejně tomu je i u cyklostezky mezi Starým Plzencem a Koterovem, která je také neprůjezdná,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová. Omezený pohyb je i pro Náplavku ve středu města. Z důvodu vysokých průtoků je vstup na ní zatím zakázán.

Snímky dronařů ze Správy informačních technologií města Plzně zachycují Božkov, Koterov a Lobzy

Hasiči v celém kraji evidují za čtvrteční podvečer 130 výjezdů. V drtivé většině se jednalo o technické zásahy spojené s odstraňováním stromů, čerpání vody ze zaplavených sklepů, ucpaných propustků nebo vodu valící se z polí. Dvě železniční tratě, kde ve čtvrtek večer kvůli stromům či vodě v kolejišti nejezdily vlaky, už jsou opět v provozu. Silné srážky zvedly hladiny řek. Úslava v Plzni - Koterově dosáhla dnes časně ráno třetího povodňového stupně.

Další silné bouřky očekávají meteorologové dnes odpoledne na východě Česka, výstraha před nimi platí od 14:00 do půlnoci pro celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. A jak vypadá víkendová předpověď pro Plzeňský kraj? Dnešek bude ještě oblačný až zatažený. Odpoledne očekávají meteorologové místy přeháňky, které budou k večeru ustávat. Denní teploty se budou pohybovat v rozmezí od 19 do 22 °C. Sobota už bude většinou polojasná s teplotami od 21 do 24 °C. V neděli se k nám opět vrátí přeháňky a místy také bouřky. Oblačnost bude ubývat až ve večerních hodinách, teploty zůstanou stejné okolo 20 a 24 °C.

FOTOGALERIE: Krajem se prohnala silná bouře

Čtvrtek, 8. července 2021, 19:03

FOTOGALERIE: Krajem se prohnala silná bouře
FOTOGALERIE: Krajem se prohnala silná bouře

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, bouřka, hasiči, strom, Vlčtejn, Koterov, Blovice, Zdemyslice, Úslava, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při bouři spadlo na chatku hned pět stromů, majitele museli vysvobodit hasiči  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.