Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pomoc pro obce postižené tornádem a bouří odsouhlasili už zastupitelé Plzeňské kraje a MO Plzeň 3

Finanční pomoc v celkové výši tři miliony korun poskytne Plzeňský kraj obcím postiženým tornádem a bouří na Moravě i na severu Čech. Formou darovací smlouvy věnuje hejtmanství Jihomoravskému kraji částku ve výši 2,5 milionu korun pro postižené obce na Břeclavsku a Hodonínsku. Ústeckému kraji stejným způsobem pošle půl milionu korun na pomoc obcím Blatno, Stebno a Petrohrad. Pomoc ve výši 700 tisíc korun odsouhlasilo také dnes i zastupitelstvo centrálního plzeňského obvodu.

Situaci v obcích zdevastovaných tornádem na jižní Moravě a v Ústeckém kraji  vnímáme jako velmi vážnou a věřte, že i když jsme někdy i stovky kilometrů daleko, není nám lhostejná. Zastupitelstvo Plzeňského kraje proto dnes schválilo finanční pomoc postiženým lokalitám v celkové výši tři miliony korun. A nad rámec toho věřím, že jsme udělali radost i některým maminkám s dětmi, když jsme jim nabídli možnost strávit pár dnů dovolené na Šumavě v našem krajském ubytovacím zařízení,“ doplnila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS). 

Stranou nezůstává ani centrální plzeňský městský obvod. I tam dnes jednalo mimořádně svolané zastupitelstvo o poskytnutí finanční pomoci oblastem postiženým živelnou katastrofou. Zastupitelé schválili dar ve výši 700 tisíc korun pro Moravu a obec Stebno na severu Čech. Dalších 50 tisíc korun obdrží Zoologická zahrada Hodonín. 

„Částkou půl milionu korun podpoří nš obovd finanční sbírku Jihomoravského kraje na pomoc obcím v oblastech Hodonínska a Břeclavska, které v červnu zasáhlo ničivé tornádo. Dalších 200 tisíc korun obdrží obec Stebno u Kryr na Lounsku, kde se ve stejnou dobu přehnal meteorologický jev zvaný „downburst“. V obci Stebno bouře poničila asi 25 domů, což je odhadem 40 procent místních nemovitostí. Zoologická zahrada Hodonín dostane od třetího městského obvodu dar ve výši 50 tisíc korun," uvedl starosta David Procházka (ANO). 

Ve čtvrtek se sejde na svém mimořádném jednání také zastupitelstvo Plzně, aby rovněž projednalo finanční pomoc pro obce zničené tornádem. Město Plzeň plánuje poskytnout milion korun z fondu rezerv. „Jde o katastrofu, jež v okamžiku změnila život a osudy tolika lidem. Bohužel i zde v Plzni si stále ještě pamatujeme na ničivé povodně ze srpna 2002, a proto víme, jak je nyní zapotřebí každá podpora. Úplné odstranění následků bude dlouhou cestou, na niž bude potřeba hodně peněz. Proto se i my chceme zapojit,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Jitka Koudelová

Štítky pomoc, finanční pomoc, Plzeňský kraj, tornádo, pomoc postiženým obcím, Plzeň, MO Plzeň 3, bouřka, Stebno, Jihomoravský kraj, Česko, Morava, Ústecký kraj, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc pro obce postižené tornádem a bouří odsouhlasili už zastupitelé Plzeňské kraje a MO Plzeň 3  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.