Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mladým lidem bez zázemí bude nově sloužit velkometrážní byt 11+1

Konečně vlastní pokoj a soukromí, pochvaluje si jeden z klientů plzeňského Domu na půl cesty. Hlavním cílem střediska je, aby mladí lidé našli přechodné bydlení a neskončili na ulici. V drtivé většině se jedná o ty, kteří zrovna opustili dětský domov a snaží se postavit na vlastní nohy. Byt o dispozici 11+1 v Palackého ulici nechalo upravit město a zainvestovalo do projektu šest milionů korun.

„V nových prostorech nejvíce oceňuji samostatné pokoje, které mi umožňují vlastní soukromí. Už jsem zde podruhé, a i přesto se mnou mají nesmírnou trpělivost, za což jsem jim vděčný,“ říká David, který je jedním z klientů, kteří obývají městský velkometrážní byt v Palackého ulici v Plzni.

Upravené prostory poskytlo město do nájmu Střediska křesťanské pomoci, které zde poskytuje útočiště lidem ve věku 18 až 26 let. Jedná se o ty, kteří opouští dětský domov, pochází z dysfunkčních rodin nebo nemají patřičné zázemí a hrozí, že by se ocitli na ulici. Dům na půl cesty jim má usnadnit vstup do života a pomoci také s hledáním zaměstnání.

„Z jedenácti místností osm slouží klientům naší služby, v dalších je společenská, zasedací místnost a kancelář pro sociální pracovníky, kteří s těmito mladými lidmi pracují a pro správce. Pracovníci služby jsou přítomni denně, včetně víkendů i svátků a pomáhají klientům řešit každodenní situace,“ vysvětlila Anita Trmalová, vedoucí sociální služby Dům na půl cesty Bójka Střediska křesťanské pomoci Plzeň.

V rámci přestavby vnikly nové místnosti, bylo nutné vybourat průchody do místností a osadit nové dveře, upravit všechny povrchy zdí a sjednotit výšky podlah. Kvůli velkému hluku z Přemyslovy ulice bylo nutné nainstalovat vzduchotechniku. Nová jsou také okna i vytápění.

V rámci bytu vznikla nová technická místnost, která slouží pro uložení kotle a nádrží pro teplou vodu, zároveň slouží i jako možná prádelna a úklidová místnost. Velkometrážní byt po dokončení přestavby má dispozici 11+1 o velikosti 223 metrů čtverečních. Byt má středisko v pronájmu od 1. března 2021 za standardní nájemné,“ popsal Jan Souček, vedoucí oddělení správy Odboru bytového Magistrátu města Plzně.

Středisko kromě provozu Domu na půl cesty Bójka provozuje Terapeutickou komunitu Vršíček v Litohlavech, službu sociální rehabilitace i terénní program. Založeno bylo v roce 1991 jako azylový dům především pro lidi propuštěné z výkonu trestu po amnestii v roce 1990.

Středisko křesťanské pomoci Plzeň službu Domu na půl cesty nabízelo dosud v Božkovské ulici, kde byla kapacita osm klientů, který spolu sdíleli pokoje. „Díky spolupráci města můžeme nabídnout osmi klientům svoje první soukromé ubytování. Pro jednoho klienta je vždy jeden pokoj,“ popsal ředitel Střediska křesťanské pomoci Marek Novotný. To vykonává službu Domu na půl cesty v regionu už 11 let, po celou dobu v Božkovské ulici. Za tu dobu pomohlo 160 mladým lidem postavit se na vlastní nohy. 

„Jsem přesvědčen, že máme jako město nastavený velmi dobrý systém zamezování a ukončování bezdomovectví, který se snažíme dále rozvíjet,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS). „Ne všichni mladí lidé mají to štěstí, že je při přechodu do dospělosti podpoří rodiče, že mají kvalitní zázemí ze strany svých nejbližších. Právě pro ně je určena služba Střediska křesťanské pomoci, jediná svého druhu v celém Plzeňském kraji,“ doplnil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Plzeň, bydlení, rekonstrukce, sociální byty, Dům na půli cesty, dům, ODS, Martin Baxa, Marek Novotný, Jan Souček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladým lidem bez zázemí bude nově sloužit velkometrážní byt 11+1  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.