Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Silná bouře zasáhla krátce po 19. hodině Plzeňský kraj, hasiči vyjíždějí k desítkám popadaných stromů

, aktualizováno 30. června 2021, 7:00

Plnou silou udeřila krátce po 19. hodině na území Plzeňského kraje bouře doprovázená krupobitím, přívalovým lijákem a silnými nárazy větru. Stalo tak přesně, jak předpovídali už od včerejška meteorologové. Bouřka postupovala od jihozápadu směrem do vnitrozemí a porážela stromy, hlášené jsou škody na střechách domů, bazénech a sklenících. V terénu pracují na mnoha místech hasiči. Celkem měli hasiči do dnešní sedmé hodiny ranní od včerejšího večera kolem 317 zásahů.

Stromy začaly padat nejdříve na Domažlicku, tam vyjížděli hasiči už 19.18 hodin do obcí Březí, Meclov, Nový Kramolín, Díly, Milavče, Zahořany, Poběžovice, Postřekov, Domažlice, Hostouň, Újezd, Srby. Stromy ale odstraňovali hasiči také na Tachovsku ve Stráži, v Borku, Tisové, Hošťce, ale i v samotném Tachově. Ve Všerubech na Domažlicku likvidovali hasiči požár elektrické rozvodny. 

Krátce před 20. hodinou zasáhla bouře Klatovsko a jižní Plzeňsko. Popadané stromy mají hasiči hlášení v Železné Rudě, Klatovech, v Blovicích, Čížkově, Nepomuku, nebo v Železném Újezdě nebo v Jarově.

Do dnešních sedmí hodiny ranní mělí od včerejšího večera hasiči z Plzeňského kraje hlášeno 317 události, převážně šlo o technickou pomoc při odstranění spadlých stromů v řadě případů také odčerpávli vodu. Dále se jednalo o odstraňování nebezpečných stavů, jako je npříklad zajištění poškozené střechy. 

V důesledku popadaných stromů přes železniční trať se zastavil provoz na někteterých úsecích. Vlaky nejezdily na trati z Domažlic do německého Furth im Wald, dále pak z Holýšova do Staňkova a provoz stál i v Rokycanech.

Bez elektřiny bylo 30 tisíc odběratelů, protože stromy popadaly na elektrické vedení. Energetici během noci evidovali v kraji dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová, Nejvíce poruch hlásí okresy Plzeň - jih a Plzeň - sever, Klatovy, Domažlice a Rokycany. „Naše týmy jsou v terénu, pracují na odstraňování poruch," uvedla mluvčí. Energetici budou podle ní pracovat celou noc, velkou část poruch by chtěli odstranit do půlnoci. 

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršelo za posledních 24 hodin v Plzeňském kraji nejvíce na Šumavě. Například v Hojsově Stráži to bylo za 24 hodin téměř 64 milimetrů. Železná Ruda Čachrov hlásí 40 milimetrů, v Plzni spadlo přes 30 milimetrů. Vydatné deště zaznamenaly také například Rokycany, kde za 24 hodin napršelo 52,9 milimetru vody, přičemž přes 32 milimetrů spadlo dnes večer za jednu hodinu.

Déšť se projevil na hladině Klabavy, která v Nové Huti na Rokycansku během hodiny vystoupala až na druhý povodňový stupeň. Zatímco ve 21:00 měla řekla hladinu 106 centimetrů a průtok 12,4 metru krychlových za sekundu, o 80 minut později hladina stoupla na 162 centimetrů a průtok se zvedl na 25,5 metru krychlových za sekundu, uvádí na svém webu ČHMÚ.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky bouřky, krupobití, vichřice, předpověď počasí, Plzeňský, hasiči, popadané stromy, zásahy, strom, Plzeňský kraj, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Domažlice, okres Domažlice, Plzeň, Rokycany, Železná Ruda, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silná bouře zasáhla krátce po 19. hodině Plzeňský kraj, hasiči vyjíždějí k desítkám popadaných stromů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.