Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hráz polderu nevydržela obrovský nápor z přívalového lijáku, protrhla se a voda zaplavila obec na Rokycansku

, aktualizováno 26. června 2021, 16:10

Po velkém přívalovém lijáku se voda z polí i z lesů prohnala částí obce Kařez na Rokycansku, propláchla ulice a zaplavila několik rodinných domů a zahrad. Příval vody měl zadržet polder sloužící k protipovodňové ochraně obce. Obrovský nápor vody ale tentokrát polder nevydržel. Velmi rychle se naplnil, hráz se protrhla a voda vtrhla do obce. Povodeň šla i přes koleje frekventované železniční trati.

Na přívalové lijáky se obec Kařez už v minulosti připravovala, protože se záplavami se potýkala často. Vybudovala se tam proto řada protipovodňových opatření. Ale ani ta, jak se teď ukázalo, na divokou přírodu někdy prostě nestačí.

„My jsme jako obec vybagrovali velkou díru a udělali hráz, která je jak z kamení, tak z hlíny. Bylo to nouzové řešení. Věděli jsme, že ty přívalové deště přijdou, jinak se to ale nedalo vyřešit. Vybagrovali jsme i potok, to bylo super, ten pobral mnoho vody. Teď se nám ale ta hráz polderu protrhla. Té vody bylo strašně moc. Nám to tady jde z polí a z lesů ze všech stran,“ uvedl starosta Kařezu Václav Krofta.

„Hlavně to jde podél zrekonstruované železniční trati. Tam je to vyvedené do jednoho místa na obec a všechno to jde pak na nás. Je to masakr, šest domů bylo vytopených, ale naštěstí jen sklepy, garáže a zahrady. Bylo to ale jako divoká řeka, když se to valilo obcí. Naši hasiči okamžitě odčerpávali vodu, za čtyři hodiny to bylo uklizené,“ popsal bleskovou akci starosta Krofta. Hasiči museli odčerpávat vodu také z mateřské školy která prochází rekonstrukcí.

„Na příští týden svolám poradu, musí se to řešit komplexně, budeme potřebovat nějaké projektanty, kteří nám to navrhnou. Je tam samozřejmě problém s majetkovými vztahy. Bohužel ta situace se může kdykoliv opakovat. Je to složité. Těch záplav jsme měli dříve už více, ale co jsme udělali ta různá opatření, tak se to zlepšilo. Jak bude sucho, tak se na polder zase naveze kamení a opraví se ta protržená hráz. Je to samozřejmě jen přechodné řešení,“ zdůraznil starosta.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Kařez

Štítky záplava, protržená hráz, polder, vyplavená obec, Kařez, přívalový liják, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hráz polderu nevydržela obrovský nápor z přívalového lijáku, protrhla se a voda zaplavila obec na Rokycansku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.