Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velmi kvalitní vodu ke koupání mají přírodní a venkovní koupaliště v Plzeňském kraji

Velmi kvalitní vodu mají v těchto dnech přírodní a venkovní koupaliště v Plzeňském kraji. Zhoršená jakost je jen v Košuteckém jezírku v Plzni, kde je ale stále průhlednost kolem dvou metrů. Vyplývá to z informací krajské hygienické stanice a hydrobiologa Povodí Vltavy Jindřicha Durase.

Velmi dobré koupání, tedy kvalita vody i vysoká průhlednost, je podle hygieniků stále v dolní i horní části největší přehrady Hracholusky na severu Plzeňska. Stejně jsou na tom oba biotopy na jihu Plzeňska Kotynka v Dobřanech a Blovice. Výborná voda je také na sledovaných rekreačních plochách na Domažlicku, tedy ve velkém rybníku Babylon u hranic s Německem a v Kdyni na Hájovně.

Problémy nejsou ani na Klatovsku, tedy ve velkých rekreačních rybnících Bušek u Velhartic a také na Hnačově u Plánice, který byl poslední dva roky kvůli rekonstrukci vypuštěn. „Je tam teď krásné koupání, lidé jsou nadržení. Chatky v našem autokempu máme na prázdniny plné, už teď jsou z poloviny obsazené. Letošní novinkou jsou dvě lanové dráhy wakeparku, který už je teď v provozu," řekl starosta Milan Přerost.

Velmi kvalitní vodu ke koupání mají všechny bolevecké rybníky v Plzni. Na přítomnost sinic ve vodě je ještě brzy, i později v létě se tam ale vyskytují jen nepatrně a pro plavce nejsou rizikem. Velký Bolevecký rybník má nyní vodu průhlednou do dvou metrů, jemný zákal už se téměř usadil. Hladina vody se po zimě zvýšila téměř o 20 centimetrů, aktuálně ale asi metr vody chybí. „Plavci se v nejbližší době nemusejí obávat kontaktu s vodními rostlinami, protože se jejich výhonky drží zatím v blízkosti dna," uvedl Jindřich Duras.

Senecký rybník získal na jaře dost vody. Kamenný rybník ji má tradičně zbarvenou hnědými rašelinnými látkami, ale voda tam má výbornou kvalitu a ke koupání ji lze podle Durase jedině doporučit. Stejné je to v Třemošenském rybníce, kde je slabý zákal, ale průhlednost kolem dvou metrů. Dobré podmínky pro koupání a zhruba stejně průhledná voda je v Šídlovském rybníce, který se na jaře zcela naplnil vodou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Barborková

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, Plzeňský kraj, rybník, Plzeň, Povodí Vltavy (státní podnik), Krajská hygienická stanice, Německo, Dobřany, Hracholusky, Blovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velmi kvalitní vodu ke koupání mají přírodní a venkovní koupaliště v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.