Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Oslava sousedských vztahů přinese společné večeře i komentované prohlídky městem

Jak prohloubit sousedské vztahy? Stačí se více vídat, popovídat si a zkrátka společně něco podniknout. Začít mohou zájemci například tím, že se zapojí do akce Evropský den sousedů. Ten se v Plzni koná již poosmé a v posledním červnovém víkendu nabídne program pro rodiny, seniory nebo zájemce o architekturu a historii města.

Evropský den sousedů je plzeňským unikátem a nikde jinde v republice byste podobnou akci nenašli. První ročník se konal v roce 2014 a stále má své fanoušky. Ovšem i tady se projevila pandemie a letos je zájemců o zhruba třetinu méně. I přesto jsou ale pořadatelé rádi, že Plzeňané na společné komunitní akce nezanevřeli.

„Letos se nám přihlásilo zhruba 1200 lidí na 40 adresách po celé Plzni. My je podpoříme produktovými balíčky a zároveň jim nabízíme, aby si vybrali vystoupení. Například kapely nebo dětská divadla, která přijedou na místo, kde se večeře koná. Letos rozdělujeme osm kapel a čtyři dětská divadla, celkem sehrají 23 vystoupení,“ vysvětluje produkční projektu Soňa Rychlíková.

Myšlenka pečovat takto o dobré sousedské vztahy vznikla ve Francii už v 80. letech. V Plzni tuto myšlenku převzali a nadále ji rozvíjejí. „Každý rok máme takzvaná programová ohniska, která jsou po celé Plzni a kde si místní komunitní centra připravují akce pro veřejnost. Jsou zaměřené hlavně na seniory nebo rodiny s dětmi,“ uvedla Rychlíková.

Akce pro děti i dospělé

Například v sobotu se mohou lidé vydat do jedinečné Luftovy zahrady, kde budou připravené hry pro děti, výroba památečních placek nebo focení ve fotokoutku. Po celé zahradě také narazíte na hádanky a kvízy. V podvečer sehraje Divadlo jednoho Edy dvě představení. Večer je pak na programu opékání buřtů.

Svůj program má připravené také Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem, kde jsou připravené aktivity pro děti nebo diskuzní talkshow. Program doprovodí také písničky nebo vystoupení taneční skupiny ADETO.  

Komentované prohlídky vás vrátí v čase

V neděli 27. června jsou na programu dvě komentované prohlídky, které jsou jedinou zpoplatněnou částí programu. Jedna vstupenka vyjde na 70 korun. Tou první bude procházka předhusitskou Plzní, kdy si zájemci dozví, jak se v Plzni žilo ve 14. století. Co obnášela funkce rychtáře nebo kde stojí jediná zachovaná gotická brána? Na to všechno tato procházka odpoví. Sraz je v 10 hodin před budovou Západočeského muzea v Kopeckého sadech. Vstupenku si můžete zakoupit přes portál Plzeňská vstupenka.

Druhá procházka odstartuje ve 14 hodin a přiblíží rozvoj plzeňské Doubravky, kde vznikla celá řada mimořádných staveb. Akce rovněž připomene již neexistující legendární dům družstva Svornost a představí i obytné stavby několika dalších družstev. Více informací se dočtete na webových stránkách http evropskydensousedu.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Evropský den sousedů

Štítky Evropský den sousedů, akce, kultura, jídlo, DEPO2015, Plzeň, architektura, vztah, divadlo, večeře, vstupenka, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslava sousedských vztahů přinese společné večeře i komentované prohlídky městem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.