Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Posledního muže, kterého zasáhl únik jedovatých plynů, pustili z nemocnice

Čtvrtého muže zasaženého únikem jedovatých plynů se podařilo zachránit. Dnes byl propuštěn z nemocnice, potvrdila to mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Jedovaté látky na bázi síry unikly v Plzni-Skvrňanech z areálu firmy, která se specializuje na čištění průmyslových kalů. Do nemocnice záchranáři transportovali čtyři muže, tři z nich nepřežili.

Únik látek zasáhl sedm lidí. Tři odešli z objektu sami, čtyři museli záchranáři resuscitovat. Dva z nich týž den v nemocnici zemřeli, další podlehl těžkým zraněním v sobotu. Automatizovaná linka, odkud chemikálie unikly, je odstavená. Situace je na místě je stabilizovaná. Společnost SUEZ spolu s policií podrobně analyzuje veškeré kroky, které neštěstí předcházely, řekla mluvčí firmy Kateřina Kodadová. Ještě v den neštěstí sestavila firma své expertní týmy.

Hasiči se na místo vrátili ještě v sobotu, kdy se spolu se specialisty z firmy věnovali neutralizaci uniklého plynu. „Takzvané tanky, v nichž procesy čištění probíhají se nazývají reaktory. My jsme ještě v pátek ve spolupráci s technologem firmy provedli přečerpání směsi mezi jednotlivými reaktory tak, aby v každém z nich bylo dostatek prostoru pro vmíchání potřebného množství neutralizátoru. Poté, co došlo k zastavení chemické reakce, jsme za stálého zkrápění okolí objektu provedli odvětrání zbytku plynné směsi nahromaděné v okolí technologie,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

„V sobotu jsme prováděli závěrečný úklid a závěrečná měření. Vzhledem k tomu, že již koncentrace nebyly nebezpečné, měli druhý den hasiči ochranné obleky nižšího stupně ochrany než první den,“ dodal Poncar.

Případem se zabývá policie, která věc prověřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Policie si mimo jiné nechá vypracovat znalecké posudky. Spolu s pracovníky firmy také sestavují časovou osu, která by pomohla osvětlit průběh událostí.

„Analyzujeme vzorky ze všech nádrží umístěných v areálu, revidujeme záznamy z kamer a auditujeme naše vnitřní procesy," popsala mluvčí firmy. Jako součást preventivních opatření firma prověřuje všechny odpady, které byly na lince do pátku 18. června zpracovávány.

„Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co se přesně se na místě odehrálo," uvedl v pátečním prohlášení generální  ředitel společnost SUEZ Zdeněk Horsák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky únik chemikálií, hasiči, záchranáři, Plzeň, SUAS, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, policie, Suezský průplav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posledního muže, kterého zasáhl únik jedovatých plynů, pustili z nemocnice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.