Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Street art umělci vyzdobí deset míst v Plzni, největší plocha má tisíc metrů

Obrovský zájem vzbudil u Plzeňanů druhý ročník festivalu WALLZ, kdy se pořadatelům ozývalo množství majitelů, kteří chtěli svůj objekt poskytnout umělcům. Z více než 40 ploch jich organizátoři vytipovali deset. Celkem se jedná o plochu 2500 tisíc metrů čtverečních. Na realizaci unikátních děl se budou podílet umělci z Česka u ze zahraničí, a to od 14. do 19. června.

Jak vzbudit u lidí zájem o umění? Zkrátka ho dostat co nejblíže k nim. To si klade za cíl už druhý ročník Pilsen Street Art, který se zaměří na frekventovaná místa po celém Plzni. Umělci tak oživí například konečnou zastávkou linky č.12 na Božkově nebo paneláky, na kterých straší reklamy na již neexistující firmy.

„Základním prvkem letošního festivalu je intervence ve veřejném prostoru a otázka toho, jak umění ve veřejném prostoru působí a ovlivňuje své okolí. Všechny realizace reagují na prostředí, kde se nacházejí, reagují také na to, jak je plocha ztvárněná dnes. Myslím, že je to jedna z cest, jak dostat výtvarné umění mezi lidi a obyvatelé daných lokalit se více zajímali o to, jak vypadá jejich okolí a co jde změnit,“ říká úvodem programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Festival je mezinárodní a přivítá umělce z Česka i ze zahraničí. Jako českého zástupce můžeme uvést například Jana Kalába, který se bude věnovat realizaci na panelovém domě na adrese Komenského 61. Ve spolupráci s Člověkem v tísní vznikne U Radbuzy mural, který se bude věnovat tématu změny klimatu. Do Plzně zavítá také hvězda berlínské scény Johannes Mundinger, který vyzdobí budovu ateliérů Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu.

„Dalším objektem graffiti je například konečná trolejbusu číslo 12 v Božkově, konečná autobusů u Fakultní nemocnice Lochotín a výměník ve Staniční 4 na Doubravce. Největší, téměř 1000metrovou realizací, je zeď na Rokycanské třídě, která díky autorovi Ondřeji Klímovi splyne s okolím a nebude rozptylovat řidiče na hlavním tahu na Prahu," vysvětlil Štěpán.

Všech deset realizací lidé uvidí virtuálně na facebooku DEPO2015, kde jsou také loňská díla. Více informací o doprovodném programu najdete ZDE.

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ 2020

Čtvrtek, 20. srpna 2020, 18:16

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ
FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DEPO2015

Štítky WALLZ, Street art festival, DEPO2015, graffiti, mural, Plzeň, Česko, festival, street art, Jan Štěpán, umění, Jan Kaláb, Facebook, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Street art umělci vyzdobí deset míst v Plzni, největší plocha má tisíc metrů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.