Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šumava je opět dostupná pro seniory i špatně se pohybující lidi

Jeden z nejstarších návštěvnických programů Národního parku Šumava funguje již 23 let. Zaměřuje se na seniory a osoby se sníženou mobilitou. Letos mohou zájemci od 8. června využít zavedené trasy do míst divoké přírody, kam se nesmí nebo nedá zajet autem. Loni musela být kvůli koronaviru jarní část programu zrušena a ta podzimní předčasně ukončena. Speciální autobusová linka zavede turisty například k jezeru Laka, na Pancíř nebo na meandry v Křemelné.

Návštěvnický program pořádá Národní park Šumava s regionálním dopravcem ČSAD autobusy Plzeň. Série výletů nabídne 37 termínů, kdy zájemce doprovodí také průvodce.

„Autobusové zájezdy do malebných zákoutí přírody Národního parku Šumava budou probíhat mimo hlavní turistickou sezónu v měsících červen, září a říjen. Začínají v úterý 8.6. a potrvají do 30.6., poté znovu od 1.9. do 28.10. Celkem bude tedy 37 termínů,“ uvedl mluvčí skupiny Z-Group bus Miroslav Slaný.

Speciální linky pojedou vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Trasy zůstávají stejné jako loni. Turisté se tak během celodenních výletů podívají například kostely v Dobré Vodě a Hůrkách, jezero Laka, Enviromentální středisko Špičák, Pancíř s rozhlednou, bývalý Starý Brunst nebo meandry Křemelné a bývalou vesnici Zhůří u Kepel.  

„O Dostupnou Šumavu je každý rok obrovský zájem. Loni byl projekt podstatně omezen kvůli koronaviru. Díky uvolňujícím se protiepidemickým opatřením už můžeme letos konečně vyjet. Rezervace jsou spuštěny už od 1. června. Pro letošní ročník jsme přichystali několik inovací, jednou z nich jsou nová nástupní místa v Plzeňském i Jihočeském kraji,“ dodává ředitel ČSAD autobusy Plzeň Václav Königsmark.

V úterý a ve čtvrtek je možné zahájit zájezd v Plzni, Přešticích, Klatovech, Kolinci či Sušici. Ve středu pak v Nepomuku, Horažďovicích, Strakonicích nebo Vimperku. Cena zájezdu se pohybuje od 350 až 500 korun za osobu v závislosti na nástupním místě. Kapacita je omezena na 33 míst v autobusu.

„V zájmu o přepravu elektrického vozíku nasadí ČSAD autobusy Plzeň nízkopodlažní autobus s potřebnou kapacitou," upřesnil  Königsmark. Rezervovat si místo je možné každý pracovní den v době od 8 do 14 hodin na telefonním čísle 602 533 691.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSAD autobusy Plzeň

Štítky Šumava, Dostupná Šumava, senioři, doprava, ČSAD, turismus, Národní park Šumava, Plzeň, Laka, Křemelná, zájezd, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumava je opět dostupná pro seniory i špatně se pohybující lidi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.