Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studenti designu navrhli plně funkční prototyp hravé elektrické motorky

Netradiční motocykl vznikl v rámci online výuky na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Stroj dokáže na jedno nabití ujet až 200 kilometrů. Je jednoduchý, hravý a měl by se dokázat dobře popasovat s hustou městskou dopravou. Navíc lze design motorky měnit podle nálady podobně jako tričko.

Pojízdný prototyp elektrického motocyklu La Boheme vznikl v magisterském navazujícím ateliéru designu jako vyústění předchozí online výuky. Studenti konzultovali jednotlivé nápady, sdíleli skici, diskutovali a snažili se najít řešení, která by dokázali v omezených podmínkách realizovat. Hlavním zadáním bylo, jak předejít dopravní zácpě ve městě. Jak motorku svobodně využívat, aniž by ji museli koupit a servisovat. A samozřejmě důležitou roli hraje také design.

„Hledali jsme možnosti, jak originálně pojmout téma malého městského motocyklu. Jako podklad nám posloužilo starší ale prověřené šasi, která nám poskytl Neil Smith z firmy DEVS.  Věnoval nám také velké baterie a my měli základní představu o tom, z jakých komponent bude motocykl složen. Výrobce má ambici nabídnout na trh zábavnou motorku, kterou si může uživatel jednoduše přetvořit ke svému obrazu. Má být levná a dostupná všem. Hlavním kritériem byl dlouhý dojezd, možnost individualizace a nízká cena. A samozřejmě množství odkládacích prostor," popisuje vedoucí ateliéru Jan Korabečný.

V ateliérové soutěži vyhrál návrh studenta prvního ročníku navazujícího studia Daniela Skotáka. Kapota motocyklu je tvořena látkou na překližkovém rámu, motocykl je díky tomu možné snadno převléknout. „Na jedno nabití dojede motocykl 200 km, čímž by měl držet krok s hustou městskou dopravou," dodává majitel společnosti DEVS Neil Smith.

Stroj si mohou lidé prohlédnou na vlastní oči v rámci výstavy “Mobilita-fascinace pohybem“, která dnes končí. Kdo by to nestihl, může využít i online komentovanou prohlídku na facebooku Galerie Ladislava Sutnara.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Sutnarka, Fakulta designu a umění, motorka, mobilita, elektrická motorka, Plzeň, design, motocykl, Ladislav Sutnar, Neil Smith, prototyp, Facebook, městská doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti designu navrhli plně funkční prototyp hravé elektrické motorky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.