Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průmyslový gigant buduje na Borských polích novou halu pro výrobu klimatizací

Svoji druhou výrobní halu začal budovat v průmyslové zóně na Borských polích plzeňský výrobce klimatizačních jednotek pro domácnost Daikin Industries. Do budovy firma investuje celkem 300 miliónů korun a první klimatizační jednotky bude produkovat v horizontu dvou let. Společnost je jedním z největších průmyslových podniků v Plzeňském kraji s více než 2000 zaměstnanci.

„Výstavbou druhé haly vzniknou prostory pro tři nové pracoviště, které budou vynikat svou automatizací. V současnosti dosahuje rozloha firemních budov poblíž západočeské metropole úctyhodných 4,75 hektaru,“ uvedl Tomáš Matoušek, supervisor náboru a PR společnosti. Daikin na Borských polích vlastní 12 hektarů pozemků a před stavbou měl ještě třetinu volnou. V Plzni začínal v září 2004 s jednou výrobní linkou.

Poptávka po klimatizacích v Evropě roste. V roce 2020 Daikin vyrobil 1,7 miliónu klimatizačních jednotek o celkovém obratu 472 miliónů EUR. Už letos v únoru rozběhl Daikin devátou nejvýkonnější linku s největším počtem robotických prvků a společnost očekává navýšení počtu vyrobených jednotek o 44 tisíc kusů. V roce 2025 to bude, oproti současnému stavu, dokonce o 378 tisíc kusů. Po dokončení nové výstavby nové haly, tak přesáhne celková roční výrobní kapacita společnosti dva miliony jednotek.

Vedle výstavby nové haly hodlá společnost investovat další stovky milionů do technologie. „Vzniknou tak tři nová pracoviště, která budou vynikat svou automatizací. Půjde o dvě výrobní linky i výrobní středisko,“ uvedl Matoušek. Podnik letos v únoru spustil sériovou výrobu na nové lince za 100 milionů korun. Japonský Daikin je světovým lídrem ve vytápěcích a klimatizačních systémech. V Evropě má největší výrobní kapacitu a tržní podíl asi 20 procent.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daikin / Erika Daňková

Štítky Daikin, stavba nové haly, základní kámen, klimatizační jednotky, výroba klimatizací, Plzeňský kraj, Tomáš Matoušek, Evropa, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průmyslový gigant buduje na Borských polích novou halu pro výrobu klimatizací  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.