Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pršet jen tak nepřestane, řeky v Plzeňském kraji jsou už na druhém stupni povodňové aktivity

, aktualizováno 14. května 2021, 13:09

Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek v Plzeňském kraji. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je na třetím stupni povodňové aktivity řeka Úslava na jižním Plzeňsku, druhý stupeň platí v Plzni Koterově. Několik zásahů mají za sebou i hasiči, kteří odčerpávali vodu ze sklepů nebo likvidovali popadané stromy. Podle předpovědi nás budou přeháňky doprovázet minimálně do poloviny příštího týdne.

ČHMÚ uvádí druhý třetí stupeň povodňové aktivity pro řeku Úslavu v Prádle na jižním Plzeňsku, druhý stupeň platí v Plzni-Koterově a také na Klabavě v Nové Huti na Rokycansku. Na prvním stupni je Úslava, Úhlava, Bradava, Klabava, Berounka a Holoubkovský potok.

„Úslava se rozlila v Koterově, Božkově, Lobzích a v okolí kostela sv. Jiří na Doubravce, problematickým místem je i Hradiště a okolí, zaplavená je i cyklostezka do Starého Plzence. Řeka Radbuza zaplavila náplavku, nutné je dát si pozor i v Doudlevcích ve směru k jezu,“ uvedla Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně.

Kvůli velké vodě je uzavřena lávka v Koterově, která slouží jako nájezd na novou stezku do Starého Plzence a také lávka pod Kolešovkou mezi Koterovem a Božkovem. Neprůjezdný je rovněž podjezd na stezce pro pěší a cyklisty pod mostem přes Úslavu v Lobzích.

„Úklid nyní zatopené náplavky proběhne v rámci pravidelné údržby, která zahrnuje jednou měsíčně očištění celé náplavky a jejích prvků vodou. Před několika dny byly revitalizovány trávníky při řece a tak naše zahradníky mrzí, že jim tuto práci voda odnese,“ dodala mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

Video bylo natočeno asi dva kilomety níže po toku v Klášteře u Nepomuku, zdroj: ČHMÚ

Už v průběhu posledních dvou dnů vyjížděli hasiči k devíti případům, kdy bylo zapotřebí odčerpat vodu. Jednou se jednalo o zatopený sklep mateřské školy v Janovicích nad Úhlavou. Ve školce v Klatovech-Lubech pro změnu natekla vody do výtahové šachty. Kvůli podmáčené půdě popadalo také 12 stromů na silnice.

„Jednou jsme také odčerpávali studnu, která přetékala ve sklepě rodinného domu, také se jednalo o pročištění neprůchozích kanálů nebo potoku, jednou jsme vytahovali z pole, které se zaplavovalo, osobní automobil. V noci v Blovicích hasiči zpevňovali hráz místního rybníka," popsal mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Výstraha meteorologů před zvýšenou hladinou vodních toků platí pro Plzeňský kraj až do zítřejšího poledne. Předpovědi na víkend ale nejsou moc optimistické. Na většině území kraje můžeme očekávat přeháňky a ojediněle i bouřky. Teploty se budou pohybovat od 13 do 17 stupňů. Začátek pracovního týdne se opět ponese v duchu přeháněk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČHMÚ

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, řeky, povodně, výstraha, Český hydrometeorologický ústav, Úslava, sklep, Koterov, náplavka, Klabava, Starý Plzenec, Prádlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pršet jen tak nepřestane, řeky v Plzeňském kraji jsou už na druhém stupni povodňové aktivity  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.