Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S agresivním chováním na silnici má zkušenost drtivá většina řidičů na západě Čech

Jak reagují motoristé, když jim někdo udělá myšku nebo ukáže prostředníček? V Plzeňském a Karlovarském kraji to berou řidiči převážně s ledovým klidem a nedají se vyprovokovat. Přesto 97 procent oslovených respondentů odpovědělo, že za poslední roky vnímají, že agresivita na silnicích neustále vzrůstá. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Drtivá většina obyvatel kraje potvrdila, že za posledních deset let významně vrostlo agresivní chování motoristů na silnicích v Plzeňském kraji. Přesto sedm z deseti řidičů zachová klid a zbytečně neriskuje. Mezi nejčastější projevy agresivní jízdy patří tlačení se na vozidlo před sebou nebo ukazování neslušných gest na ostatní řidiče. V Plzeňském kraji také nejčastěji řidiči při odbočování nebo změně jízdního pruhu nepoužívají blinkr.

„Řidiči by si měli uvědomit, že agresivní chování v silniční dopravě můžeme definovat jako úmyslné chování, které může zvyšovat riziko dopravní nehody. Každý z nás by proto měl být v silničním provozu vzorem pro ostatní. Za volant je třeba usedat bez negativních emocí, nebo ještě lépe se obrnit trpělivostí a raději dojet pozdě než nikdy. Na jednání ostatních nikdy neodpovídejme svou agresí,“ vysvětluje Václava Ircingová, krajská koordinátorka Besip pro Plzeňský kraj.

Řidiči často omlouvají své prohřešky

Projevy agresivity jsou bezesporu extrémně nebezpečné. Přesto je za určitých okolností toleruje 46 procent dotázaných. „Ochota českých řidičů omlouvat své prohřešky za volantem tím, že si to okolnosti žádají, je neobyčejně vysoká,“ říká k výsledku dotazníkového šetření výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP) Jan Matoušek.

Každý je také vnímá zcela jinak. Velmi rizikové je podle řidičů nedodržování bezpečné vzdálenosti, předjíždění takzvanou myškou nebo vybržďování. Oproti tomu troubení, křik a gestikulaci nepovažuje za nebezpečné téměř nikdo. Přesto i tyto drobnosti mohou mít fatální následky.

„Chcete-li dát například vytroubením jiného řidiče najevo, že má uhnout z cesty nebo vyrazit do křižovatky, protože už blikla zelená, je třeba si uvědomit, že to může vyvést z míry nejen daného řidiče, ale také všechny okolo. Lidé se začnou rozhlížet všude kolem, čímž ztratí pozornost, nebo náhle strhnou volant ke straně. To všechno jenom zvyšuje riziko, že někdo udělá skutečnou, fatální chybu,“ varuje vedoucí oddělení Besip Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Kampaň Agresivita zabíjí, byla spuštěna 17. září 2020, staví zejména na emotivních televizních a rádiových spotech, popisujících konkrétní nebezpečné situace způsobené agresivními řidiči, které mají fatální následky, a to nejen pro samotné účastníky dopravních nehod, ale i pro jejich blízké. Na webu agresivitazabiji.cz si lze vyzkoušet své řidičské vlastnosti pomocí testu agresivity, který ČAP připravila ve spolupráci s dopravními psychology. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels/Johannes Rapprich

Štítky doprava, prevence, dotazník, průzkum, besip, České asociace pojišťoven, agresivita, silnice, Česko, agrese, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Jan Matoušek, Ministerstvo dopravy České republiky, Česká asociace pojišťoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S agresivním chováním na silnici má zkušenost drtivá většina řidičů na západě Čech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.