Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čáp Kryštof s vysílačkou se vrátil do Česka z afrického Senegalu, kde trávil zimu

A je to tady! Čáp Kryštof vybavený vysílačkou pro sledování jeho pohybu dorazil domů do Česka po dlouhé cestě z afrického Senegalu, kde trávil zimu. Postaral se tak o senzaci. Na Polžic nedaleko od Horšovského Týna na Domažlicku doletěl v úterý. Jde o vůbec prvního čápa s vysílačkou, který se ve zdraví vrátil ze zimoviště v Africe! 

Z Maroka odletěl Kryštof v neděli 4. dubna, následně překonal Gibraltar a přeletěl z Afriky do Evropy. V dalších dnech se hlásil ze Španělska a Francie až dorazil do sousedního Německa. „Tam byl Kryštof dokonce zachycen a vyfotografován v pondělí německými kolegy, kteří do naší kroužkovací stanice poslali jak jeho fotografie, tak číslo odečítacího kroužku, podle kterého byl čáp jasně identifikován,“ uvedl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který o cestě Kryštofa informuje.

V úterý ráno dostal Makoň zprávu od německých kolegů přes Kroužkovací stanici Národního muzea Praha. To už čáp bílý Kryštof byl na cestě do Polžic. Tam jeho pohyb zaznamenala vysílačka. Zatím není jasné, kde bude hnízdit. V Polžicích je na lampě veřejného osvětlení od loňského roku nové hnízdo čápů bílých. A není vyloučeno, že hnízdo už je obsazené. V tom případě by se musel Kryštof přesunout jinam.  

„Námi sledovaný čáp se vrátil domů, tak jak by se čápi bílí měli vracet. Přesněji do 15. dubna je vždy termín, který říkám lidem, že je pro přílet čápů normální a zároveň je ještě jistotou na standardní průběh hnízdění,“ dodal Karel Makoň.

Kryštof pochází z hnízda v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Ornitologové se původně domnívali, že tento čáp vypuštěný s vysílačkou na zádech loni v červenci na jižním Plzeňsku bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. Tak to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském kraji. Jenže Kryštof pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu. A tam pobýval celou zimu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Bohumil Mášek

Štítky čáp bílý, záchranná stanice živočichů, Plzeňský, vysílačky, cesta do teplých krajin, čáp Kryštof, Kryštof se vrátil, Senegal, Česko, Maroko, Polžice, Afrika, okres Domažlice, Horšovský Týn, Španělsko, Gibraltar, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čáp Kryštof s vysílačkou se vrátil do Česka z afrického Senegalu, kde trávil zimu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.