Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tisíce zaměstnanců shánějí továrny v průmyslových zónách na území Plzeňského kraje

Továrny ve velkých průmyslových zónách, zejména na Tachovsku a v Plzni a okolí, shánějí tisíce zaměstnanců. Kromě vlastních náborů podniků už pátý měsíc po sobě přibývají také volná pracovních místa, které firmy nabízejí přes úřad práce. Za březen šlo o 1800 nových pozic. Firmy stále hledají hlavně montážní a pomocné dělníky ve výrobě, obsluhu strojů a stavební dělníky.

Podle odborníků trhu práce se firmy chtějí včas dopředu připravit na blížící se rozvolnění protiepidemických opatření a předpokládaný nárůst výroby a exportu.

Úřad práce nemá informace o žádném větším propouštění v kraji. Březnová nezaměstnanost v regionu klesla o desetinu na 3,5 procenta, v dubnu by se měla podle Moravce snížit až o dvě desetiny díky rozbíhajícím se sezonním pracím v zemědělství, lesnictví i stavebnictví.

Jan Brabcová, jednatelka firmy Grafia, která pořádala minulý týden třídenní on-line veletrh práce v Plzeňském kraji, uvedla, že firmy poptávají různorodé pracovní pozice od dělnických přes technické po manažerské. "Například testovací inženýr, skladník technického materiálu, konstruktér, míchač, obsluha balicích a etiketovacích strojů, strojník, seřizovač, dělník keramické výroby, obsluha lisu, elektrikář, řidič, operátor call centra, třídička, referent nákupu, logistik, operátor výroby a kontrolor kvality," uvedla.

Počet volných míst v kraji vzrostl v březnu o 1800 téměř na 31 400, meziročně jich je ale o 5100 méně. "Každý uchazeč si může na úřadu práce vybrat v průměru z více než dvou volných míst," uvedl Tomáš Moravec z krajského úřadu práce. V březnu vzrostl nejvíce počet volných pozic na Tachovsku, kde je jich nyní přes 9100 a na jedno místo tam připadá 0,2 uchazeče. "Za březen tam přibylo téměř 1400 volných míst, meziročně dokonce 2550," řekl Moravec. Podle něj je to dáno hlavně poptávkou desítek montážních a logistických firem ve velkých průmyslových zónách podél dálnice D5 u Stříbra a u Boru.

"Podniky teď opět cítí blížící se rozvolnění a snaží se nabrat cizince. Trvá jim delší dobu, než je sem dostanou," uvedl zdroj mapující regionální trh práce, který nechtěl zveřejnit jméno. Firmy musí nejprve ohlásit na úřad práce volné místo, a teprve pokud se jim nikdo z ČR nepřihlásí, mohou podat žádost o povolení práce pro cizince, kterou úřad vyřizuje do 30 dnů. Nebo mohou žádat pro občany třetích zemí zaměstnaneckou kartu, kterou vydává odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Platí delší dobu a funguje jako povolení k pobytu. U zaměstnanců z EU a třetích zemí, kteří mají v ČR trvalý pobyt nebo někoho z rodiny, stačí odevzdat informační kartu.

Krajský úřad práce eviduje k 31. březnu v kraji přes 59 000 pracujících cizinců z EU i třetích zemí. Další tisíce zaměstnaneckých karet vydává občanům třetích zemí ministerstvo vnitra a jejich počty nejsou v krajské statistice zahrnuty.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CTP

Štítky zaměstnanost, úřady práce, nezaměstnaní, podpora, cizinci, EU, firmy hledají zaměstnance, průmyslová zóna, Úřad práce České republiky, Plzeňský kraj, okres Tachov, výroba, Plzeň, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce zaměstnanců shánějí továrny v průmyslových zónách na území Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.