Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hamáček nahrál výjimkou s hypermarketem na okraji Plzně i provozovateli rozhledny na Krkavci

Debata ohledně nakupování Plzeňanů v hypermarketu těsně za hranicí okresu vyústila v pěkné kličkování mezi nově zavedenými opatřeními. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) totiž udělil výjimku, díky které mohou lidé z okresu Plzeň-město chodit nakupovat do sousedního okresu a neporuší tak vládní nařízení. S čím ovšem nepočítal je fakt, že část pozemku oblíbené rozhledny na Krkavci právě pod tento okres spadá. Provozovatel oblíbeného turistického cíle hodlá tento Hamáčkův přešlap maximálně využít.

Kdo nikdy nebyl na Krkavci, není Plzeň. Toto místo je častým cílem výletů rodin s dětmi i sportovců, zejména cyklistů. Nově zavedená opatření jim ale tuto lokalitu uzavřela.

„Připravujeme i přehledné mapy hranic okresu Plzeň-město, aby bylo jasné, kam lidé mohou a nemohou, mimo jiné jim zůstanou nepřístupná častá místa výletů, jako jsou Radyně nebo Krkavec,“ říkal ještě o víkendu primátor Martin Baxa.

Jenže pak přišla neděle 28. února a po sociálních sítích začalo kroužit téma Hypermarketu Globus, který těsně sousedí s jedním z nějvětších plzeňských sídlišť. Řešil to krizový štáb města i hejtmanství. Ještě téhož večera přišel ministr vnitra s řešením a udělil výjimku.

Osobám s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm na území okresu Plzeň-město se umožňuje konání nezbytných cest za účelem nákupu zboží a služeb též na katastrálním území obce Chotíkov,“ stojí v dokumentu zaslaném ministrem vnitra.

Pryč ze zapovězeného území

Ministr už ale detailněji neuvedl, že by se to týkalo čistě jen obchodu. Prvotní informace, že by tím pádem lidé nemohli na Krkavec, už najednou neplatila. Tedy, abychom byli přesní, mohou na 180 metrů čtverečních, které podle provozovatele rozhledny pod Chotíkov spadají.

„Náš areál je tak velký, že se rozprostírá na území obce Ledce i na území Chotíkova. Tím pádem, když ministr ve své vyhlášce o udělení výjimky nijak nespecifikoval, že by se to týkalo jen Globusu a té dané parcely, tak mohou lidé naprosto legálně přes chotíkovské lesy přijít a my je tady obsloužíme takovým sranda okýnkem,“ popisuje provozovatel rozhledny Ota Zach.

Zároveň dodává, že vše ještě řeší s právníkem, aby opravdu nic neporušil a aby případné otevření okénka splňovalo všechna platná hygienická opatření.

„Předpokládáme, že o víkendu by mohl být na hranici našeho pozemku u Chotíkova stánek. Tam by seděla slečna s denní nabídkou a rozdávala čísla s objednávkou, které by chodily do okénka. Z něj pak někdo k hranici pozemku bude nosit objednávky podle těch čísel. Nejsme na zapovězeném území, budeme to mít trošku složitější, ale chceme využít té reklamy, že nám pan Hamáček nechtěně udělil výjimku,“ podotýká Zach.

Na nedostatek návštěvníků si zde stěžovat nemohou. Zach dělí návštěvníky na tři skupiny. Pejskaře, cyklisty a rodiny s dětmi. Ani jedna ze skupin si nikdy dlouho nezdrží a vše zde funguje formou výdejního okénka.

„Když se tu potkává víc pejskařů, tak se nechtějí zdržovat. Vezmou si kávu s sebou a pokračují v cestě. Sportovci zase nechtějí vychladnout, dají si energeťák nebo limonádu a jedou dál. Jde hlavně o cyklisty. A když někdo přijde s dětmi, tak ty také neposedí. Takže musím zaklepat, že se nám to tu střídá a nikdo tu nepostává. Lidé jsou naštěstí svědomití a opravdu dodržují všechna opatření. Rád bych jim poděkovat, že nosí respirátory a dodržují rozestupy,“ říká závěrem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto krkavec.cz

Štítky opatření, vláda, Plzeň, Chotíkov, Hamáček, Krkavec, Jan Hamáček, rozhledna, pozemek, ministr vnitra, ČSSD, Martin Baxa, Globus, Radyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamáček nahrál výjimkou s hypermarketem na okraji Plzně i provozovateli rozhledny na Krkavci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.