Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Přehledně: Co se všechno od pondělí změní?

, aktualizováno 28. února 2021, 15:45

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na dalších 30 dnů, tedy do 28. března. Zároveň přistoupila ke zpřísnění opatření. Důvodem je stále se zhoršující epidemická situace. Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku překročil 20 000, ve vážném stavu je v nemocnicích dál přes 1500 pacientů. Nová zpřísňující opatření mají zamezit dalšímu šíření viru. Platná budou od 1. do 21. března.

Na těchto stránkách ministertva vnitra jsou také ke stažení formuláře čestného prohlášení  a potvrzení zaměstnavatele na cesty do místa výkonu práce 

Aby se Plzeňané v nových opatření zorientovali, spouští město velkou kampaň, kterou budou moci lidé potkat na zastávkách mhd, ve veřejné dopravě i na plochách po celém městě. Nová nařízení mimo jiné významně omezí pohyb lidí, což dopadne nejen na 170 tisíc Plzeňanů. Se státními orgány nyní město a policie řeší i problém Hypermarketu Globus, jenž sice leží na okraji krajské metropole, územně ale spadá do okresu Plzeň-sever. Do pondělí bude jasné, zda v něm dál mohou Plzeňané nakupovat.

„V nejbližších dnech také radnice osloví firmy na Borských polích s žádostí, aby posunuly začátky směn a tím zabránily kumulaci lidí v MHD," uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková

Žádné výlety na Krkavec či na Radyni

„Teď je skutečně důležité se nenakazit. Připravujeme i přehledné mapy hranic okresu Plzeň-město, aby bylo jasné, kam lidé mohou a nemohou. Mimo jiné jim zůstanou nepřístupná častá místa výletů, jako jsou Radyně nebo Krkavec,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Opatření detailně představí v živém vysílání v neděli v 18:00 hodin, které je možné sledovat na Facebooku města - Plzeň.eu či na YouTube kanálu – město Plzeň, zveřejněna budou i na webech Plzeň.eu a koronavirus.plzen.eu.

Nebudeme zavírat po dohodě se starosty městských obvodů dětská hřiště, aby alespoň někde mohli rodiče trávit čas malými dětmi. Udržíme v chodu přepážkové služby našeho magistrátu, nebudeme omezovat veřejnou dopravu, spustíme dezinfekci městského mobiliáře," uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Zcela novým opatřením je zákaz opouštění území okresu. Pokud pojedete do zaměstnání mimo okres, kde máte trvalé bydliště, budete potřebovat potvrzení zaměstnavatele. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz.

Pro cesty k lékaři nebo na úřad mimo okres pak bude nutné mít u sebe čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.

Na nákup bude možné vyrazit pouze v rámci okresu a pouze v nezbytném počtu osob. Znovu se uzavírají školy, školky i dětské skupiny. Děti zdravotníků, policistů či hasičů mohou nadále chodit do vyčleněných zařízení.

Návštěvy u příbuzných taktéž nejsou povolené. Výjimku může představovat nákup nezbytných potřeb. Odvézt děti na hlídání k prarodičům je možné. Mělo by se ale jednat o pobyt dětí po celou dobu trvání tohoto opatření. Odborníci však takové setkávání nedoporučují. 

Rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči a žijí ve dvou různých okresech by u sebe měli mít rozhodnutí příslušného orgánu ohledně střídavé péče. Na tři týdny se musí rozloučit i páry, kde každý bydlí v jiném okrese. Buďto se musí od pondělí sestěhovat nebo se po dobu opatření nesmějí scházet.

Běh a procházky jsou od pondělí možné jen na území obce, nikoliv celého okresu. Venčení psů v noci bude možné pouze do 500 metrů od bydliště.

Dezinfekce veřejných prostor i rozšíření testovacích míst, kraj zavede nová opatření

Plzeňský kraj od pondělí rozšíří do celého kraje opatření, která dosud dělal hlavně na nejpostiženějším Tachovsku. Budou se všude víc dezinfikovat veřejné prostory, hasiči budou obcím rozvážet dezinfekci, kraj případně opět poskytne respirátory....

Policie už informovala, že do ulic po celé republice vyšle větší počet strážníků, kteří budou na dodržení opatření dohlížet. Vláda nasadí také pět tisíc vojáků. V případě porušení nařízení hrozí pokuta až ve výši 20 tisíc korun. Výjimku nemají ani lidé, kteří koronavirus prodělali nebo jsou už očkovaní.

Opustit bydliště za jiným účelem, například na vycházku či si zaběhat, bude možné přes den od 5:00 do 21:00 hodin, a to pouze na území obce, nikoli okresu.

Od pondělí platí povinnost nosit na území obce alespoň chirurgickou roušku. Pokud bude člověk v přírodě sám, může si ji samozřejmě sundat. To samé platí i na pracovištích. Když je člověk v kanceláři sám, nemusí mít respirátor. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel. V prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě musí lidé nosit respirátor.

Obchody a služby

Otevřené zůstanou prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, obchody s krmivem, optiky či malé prodejny novin a tabáku. Dále budou v provozu například taxislužby, myčky bez obsluhy, pohřební služby či pokladny jízdenek. Otevřené budou také provozovny, kde si mohou lidé vyzvednout předem objednané zboží.

Lidé se od pondělí naopak nedostanou do papírnictví, prodejen s dětským textilem a obuví nebo obchodů se zbraněmi a střelivem.

U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okénka. Ta mohou být otevřená do 21. hodiny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, opatření, okresy, omezení pohybu, vláda, Česko, Plzeň, veřejná doprava, obchod, Martin Baxa, ODS, Radyně, Facebook, okres Plzeň-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehledně: Co se všechno od pondělí změní?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.