Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dezinfekce veřejných prostor i rozšíření testovacích míst, kraj zavede nová opatření

Plzeňský kraj od pondělí rozšíří do celého kraje opatření, která dosud dělal hlavně na nejpostiženějším Tachovsku. Budou se všude víc dezinfikovat veřejné prostory, hasiči budou obcím rozvážet dezinfekci, kraj případně opět poskytne respirátory. Posiluje se kapacita testovacích míst a otvírají se nová. Kraj pošle také víc lidí na pomoc s trasováním kontaktů nakažených. Některá krajská zařízení sociální péče nabídnou volná lůžka na doléčení necovidových pacientů, aby se ulevilo přetíženým nemocnicím, řekla dnes novinářům hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

„To, co pro nás je teď důležité, je, abychom opatření, která jsme si už vyzkoušeli na Tachovsku, co nejvíc rozšířili na celý kraj," řekla hejtmanka. Kraj podniká opatření na Tachovsku, které je nyní nákazou nejvíce zasaženým okresem v zemi, uvažovalo se dokonce i o jeho uzavření, jako je tomu u okresů Cheb, Sokolov a Trutnov. Kraj posílil na Tachovsku testování, dezinfekci, ve spolupráci s hospodářskou komorou spolupracuje s firmami, kam posílá mobilní testovací týmy.

Díky mimořádné dodávce vakcíny se také očkovalo víc lidí nad 80 let v Tachově a Stříbře. Dopisy s metodickými pokyny firmám, jak mají postupovat, jak dezinfikovat, jak testovat, jak oddělovat pracovní směny a podobně odeslalo hejtmanství s hospodářskou komorou a hygieniky po celém kraji už asi před deseti dny.

Podle hejtmanky je dobře, že nová opatření na čas opět uzavřou školy a školky, otevřená zůstanou jen vybraná zařízení pro děti zdravotníků, policistů, hasičů a dalších klíčových profesí. „V našem kraji se nesmírně zvyšovala virová nálož mezi dětmi od pěti do devíti let. V této kategorii velmi roste počet nemocných dětí, které chodí do rodiny, rodina chodí do práce a nemoc se šíří. To, že děti na nějakou dobu nepůjdou do školy, jsme vnímali pozitivně," uvedla Mauritzová.

Epidemiolog, s nímž kraj spolupracuje, ještě před rozhodnutím vlády navrhoval, že by bylo pro zpomalení šíření nákazy dobré, například dětem prodloužit právě probíhající jarní prázdniny.

S trasováním pomohou dobrovolníci

Krajští radní na výzvu hejtmanky také každý ve své gesci oslovil lidi, aby pomohli hygienikům s trasováním kontaktů. „Ve čtvrtek se školilo 30 lidí na trasování, sehnali jsme lidi ze Studijní a vědecké knihovny, Střediska volného času Radovánek, přidali se někteří lidé z univerzity, lidé z některých firem i z krajského úřadu," vyjmenovává hejtmanka.

V sociálních zařízeních kraje, kde pracuje zdravotnický a pečovatelský personál, jsou připravená neobsazená lůžka pro případný přesun necovidových pacientů, kteří už nejsou v akutním stavu, ale ještě potřebují doléčení a následnou péči. Ulevilo by se tak přetíženým nemocnicím, kostatovala Mauritzová..

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky koronavirus, covid-19, opatření, hejtmanka, Ilona Mauritzová, Tachovsko, Plzeňský kraj, okres Tachov, ODS, Hospodářská komora, jarní prázdniny, SVČ RADOVÁNEK, Cheb, Sokolov, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinfekce veřejných prostor i rozšíření testovacích míst, kraj zavede nová opatření  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.