Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V kompletně zrekonstruovaném domě vzniklo osm bytů pro sociální bydlení

Plzeň dokončila rekonstrukci domu v Doudlevcích za bezmála 13 miliónů korun. Objekt, který dříve sloužil jako kanceláře a laboratoře Zdravotnického ústavu se sídlem v Plzni, nyní nabízí osm malometrážních bytů pro lidi, kteří na klasické bydlení nedosáhnou. Zájem byl obrovský a všechny bytové jednotky se podařilo obsadit.

„Rekonstrukcí objektu U Radbuzy jsme získali do městského bytového fondu osm malometrážních bytových jednotek, které poskytneme občanům, jenž nemohou ubytování z různých důvodů za tržních podmínek získat. Skupiny těchto občanů stanovuje Koncepce sociálního a dostupného bydlení,“ uvedl plzeňský radní David Šlouf (ODS).

Dům má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní. Disponuje také dvorkem o štědrých sto metrech čtverečních. „V rámci přestavby jsme vybudovali obytné podkroví, kde vznikly dva byty o dispozicích 1+kk o velikostech cca 40 metrů čtverečních. Ve stávajících podlažích vznikly vždy dva byty o dispozici 1+1 a místnost, která bude sloužit pro oba byty jako prádelna – sušárna. Každý byt má na patře v prádelně svou vlastní přípojku na pračku. V prvním podzemním podlaží vznikly technické místnosti,“ popsal Šlouf.

Během rekonstrukce se stavebníci museli potýkat hlavně s konstrukčním zajištěním stropů, které byly napadené dřevomorkou. Stejně tak museli vyměnit konstrukce krovu. V neposlední řadě došlo i na sanaci zdiva v prvním a druhém podlaží. Dům se dočkal nových rozvodů vody, elektroinstalace i vytápění. Nová jsou všechna okna, dveře i střecha. Prokoukla také fasáda, kde se podařilo zachovat všechny výtvarné prvky.

„Byty v ulici U Radbuzy jsou určeny osobám, které se nachází v bytové nouzi a potřebují komplexní podporu sociálního pracovníka a zároveň splňují podmínku příjmu, kdy průměrný čistý měsíční příjem v období 12 kalendářních měsíců před uzavřením nájemní smlouvy nepřesáhl 0,6 násobek průměrné měsíční mzdy v případě jednotlivce. Nájemné v těchto bytech je v maximální povolené výši, a to 64,70 Kč/m2. Nájemní smlouva je uzavírána na dobu jednoho roku, a to v souladu s dotačními podmínkami,“ popsal systém nájmu bytů Zdeněk Švarc, vedoucí Odboru bytového Magistrátu města Plzně.

Celková rekonstrukce vyšla na 12,9 milionu korun, z čehož 9,19 milionů pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky Plzeň, bydlení, rekonstrukce, sociální byty, dům, Doudlevce, ODS, Zdeněk Švarc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kompletně zrekonstruovaném domě vzniklo osm bytů pro sociální bydlení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.