Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchrana tonoucího je vypjatá situace, důležité je nepanikařit, říkají hasiči

Teploty pod bodem mrazu často lákají k zimním radovánkám na zamrzlých rybnících. Stačí však málo a bruslení se může proměnit v boj o život. A to nejen lidský. Z ledu kromě osob zachraňují hasiči i zvířata, například přimrzlé labutě, srny či psy. Podobné zásahy jsou pro samotné záchranáře velmi náročné.

„Pokud víme, že se člověk probořil ledem, už v garážích se oblékáme do speciálních suchých obleků určených pro práci na vodě. Převlékají se vždy dva hasiči, aby se po příjezdu na místo nezdržovali. V těchto případech jde o čas, takže to musí odsýpat,“ popisuje vedoucí instruktor hasičů-potápěčů Josef Skalka.

Volat, až poté pomáhat

Pokud jste svědkem takové události, nepanikařte. Ještě předtím, než se sami pustíte do záchrany kamaráda nebo třeba zaběhnutého psa, zavolejte hasičům. „Když vidíte, že se někdo probořil, ihned volejte. Když by se vám záchrana nepodařila a sami byste se ledem probořili, těžko budete z vody volat hasiče,“ dodává.

Zasahující hasiči v takových případech mají na sobě přilbu, rukavice a záchrannou vestu vybavenou bodci. Ty by měli mít u sebe také samotní bruslaři na přírodních ledových plochách. „Je to bezvadná sebezáchranná pomůcka, díky níž se můžete dostat z vody zpět na led velmi rychle,“ podotýká Skalka.

Plazením vpřed

Dobrým pomocníkem je pro hasiče také člun. „Odhadujeme sílu ledu a jeho kvalitu. Vždy se snažíme o co nejrychlejší a nejefektivnější zásah, takže vybíráme co nejkratší a nejjednodušší cestu k tonoucímu. Většinou se tedy postupuje tak, že lanem zajistíme jednoho hasiče, který se pro tonoucího vydá. Pokud to lze, jde po svých, jakmile se začne bořit, lehne si na břicho a plazí se,“ dodává Skalka s tím, že pro zachránce je nejdůležitější, aby s člověkem v ledové vodě komunikoval, snažil se jej uklidnit a udržet s ním kontakt.

Při záchraně by se lidé měli podle něho co nejméně hýbat, aby kolem sebe nevířili vodu, a tak led okolo sebe nečinili. „To je pak záchrana složitější, fyzicky náročnější a nebezpečnější. Když člověk poslouchá naše pokyny a spolupracuje, jde to snáz. V každém případě, jde o vypjatou situaci, takže se dá chápat, že jsou lidé vystrašení a panikaří,“ uzavírá.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, záchrana, tonoucí, HZS, led, voda, IZS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana tonoucího je vypjatá situace, důležité je nepanikařit, říkají hasiči  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.