Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Turisté se na Šumavě baví ničením fotopastí, ze zábavy po nich hází kameny

Správa parku eviduje už minimálně tři zničená zařízení, ze kterých už není možné ani získat nashromážděný materiál z monitoringu živočichů. Přitom vloni díky fotopastem mohli ochránci přírody potvrdit, že se na území národního parku pohybují hned dvě vlčí smečky. Nyní hrozí, že některé oblasti už nebudou moci dále sledovat.

Díky fotopastem se podařilo prokázat, že se v příhraniční oblasti Šumavy mezi Českem a Bavorskem pohybují rovnou dvě vlčí smečky. Kdysi vyhubení vlci se místo přirozeně vrátili v roce 2015

Fotopasti poskytují cenné informace o pohybu zvířat i jak žijí. Díky tomu mohou také ochránci lépe a efektivně přistupovat k jejich ochraně. Aby byly výsledky použitelné, je zapotřebí mít data ze všech zařízení. Pokud je někdo ukradne nebo zničí, je vynaložená práce a výzkum zbytečný.

Kluziště na Čertově jezeře způsobilo pořádný poprask. Byl to extrém, který nebudeme trpět, říká vedení NP Šumava

Obrovské pozdvižení napříč celou republikou vyvolala nedělní invaze stovek návštěvníků, kteří si o víkendu udělali kluziště ze zamrzlého Čertova jezera na Šumavě. Porušili tak zákon o ochraně přírody, navíc po nich zůstal nepořádek a odpadky....

„Není možné donekonečna nahrazovat jednu rozbitou fotopast za novou. A tak některé oblasti holt budou muset zůstat nemonitorované, což právě zhoršuje kvalitu informací, které získáváme. Za druhé jsou nenávratně pryč data, která nikdo nedokáže nijak nahradit. Prosíme proto, nechte rozmístěné fotopasti tam kde jsou. Opravdu analyzujeme a archivujeme pouze snímky sledovaných živočichů, které pak pomáhají k jejich lepší ochraně,“ apelují správci NP a CHKO Šumava.

Každá fotopast je navíc označena a je na ni uveden kontakt. V případě, že by někomu vadila, může na uvedené číslo zavolat a jednoduše se zeptat, proč je zařízení na tom daném místě.

„Fotopasti Správa NP Šumava používá pro monitoring různých druhů jakými jsou rys ostrovid, vlk obecný, jelen evropský nebo los evropský. Fotografie z fotopastí dávají dohromady komplexní obraz pohybu těchto zvířat na velkém území – v případě rysa ostrovida dokonce ve třech státech,“ vysvětlují strážci parku.

V západní části CHKO našli strážci parku jednu z prvních fotopastí, kterou návštěvník doslova ukamenoval. Půlka zařízení byla dokonce pohozena v lese a nalezli ji až policisté při pátrání po ztraceném seniorovi (psali jsme ZDE). Další zničený přístroj našli pracovníci parku mezi Kvildou a Borovými Lady, třetí případ už je z Prášilska, kde vandal poničil čidlo, objektiv i blesk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NP Šumava

Štítky Šumava, Kvilda, Srní, NP, fotopasti, vandalové, turisté, zábava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté se na Šumavě baví ničením fotopastí, ze zábavy po nich hází kameny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.