Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Senzační objev! Na Šumavě žijí dvě vlčí smečky, jedna u Srní, druhá poblíž Železné Rudy

Ne jedna, ale hned dvě vlčí smečky se pohybují v příhraniční oblasti Šumavy mezi Českem a Bavorskem. Kdysi vyhubení vlci se na Šumavu přirozeně vrátili v roce 2015. Rozsáhlé monitorování oblasti prostřednictvím fotopastí a rozborů genetických vzorků nyní přineslo nová zjištění. Region těchto dvou velkých přeshraničních chráněných území využívají zcela nezpochybnitelně dvě vlčí rodiny.

„Jedna vlčí smečka se pohybuje hlavně v lesích mezi Finsterau a Srním,“ vysvětluje ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl. „Druhá smečka je stále více vidět mezi přehradou Frauenau a Železnou Rudou,“ dodává jeho český protějšek Pavel Hubený. Po prokázání prvních mláďat v roce 2017 je založení druhé smečky dalším výrazným mezníkem v populačním vývoji těchto divokých zvířat. V oblasti Finsterau / Srní se zoologům podařilo zaznamenat kojící vlčici. Další fotopast v oblasti zachytila čtyři vlčata.

Zvířata, která využívají západní část Šumavy a tedy i Bavorského lesa, jsou od minulé zimy pravidelně fotografována kamerami pro monitoring divoké zvěře. Genetické analýzy vzorků trusu naznačovaly, že se tam od té doby mohlo kromě dvou dospělých vlků zdržovat i jedno mladé zvíře, což by naznačovalo vytvoření smečky. Do minulého týdne to však byl jen předpoklad. Teprve těsná spolupráce vědců z týmu Aleše Vorla z České zemědělské univerzity a s odborníky z obou národních parků, přinesla nové informace.

„Pomocí stopování speciálně cvičeným psem a následnou stimulací vytím se podařilo prokázat přítomnost mláďat ve dvou vzdálených místech, což potvrdilo reprodukci a výskyt nejen původní, ale i další nové smečky. Na předchozí akustickou stimulaci vlci v obou oblastech jejich výskytu reagovali vytím, přičemž se dalo rozlišit, že v obou smečkách jsou přítomna i letošní mláďata,“ uzavírá Aleš Vorel.

Správa Národního parku Šumava má zároveň záznamy o výskytu dalšího vlka či vlků v jižní části Šumavy, která už nesousedí s NP Bavorský Les. V této oblasti se ale utvoření smečky nepotvrdilo.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky vlčí smečky, vlčí rodina, vlci na Šumavě, Pavel Hubený, mláďata vlků, Šumava, Srní, Železná Ruda, Finsterau, Česko, Franz Leibl, Bavorsko, rodina, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senzační objev! Na Šumavě žijí dvě vlčí smečky, jedna u Srní, druhá poblíž Železné Rudy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.