Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letos žádné půlnoční mše, rozhodla plzeňská diecéze

Štědrý den je bezesporu jednou z mála chvil v roce, kdy jsou kostely po celé republice zaplněny do posledního místa. Letos však lavice zůstanou prázdné. O zrušení půlnočních mší rozhodla plzeňská diecéze, pod kterou spadá Plzeňský a Karlovarský kraj. Na první a druhý svátek vánoční už bude možné akce navštívit, ovšem pouze za předpokladu, že budou mít zájemci rezervaci.

„Dohodli jsem se, že každá z diecézí bude celou věc řešit individuálně, protože ty podmínky jsou rozdílné. Proto 24.12 od sedmi hodin večer do sedmi hodin ráno 25.12 nebudou v plzeňské diecézi probíhat žádné bohoslužby,“ uvedl biskup Tomáš Holub.

Zároveň uvedl, že řešení se nabízelo mnoho. Byla tu ale otázka, jestli v případě vybraných kostelů a omezeného počtu lidí nedojde k příliš napjatým situacím, které vánoční náladu a atmosféru zdaleka nepřipomínají.

„Ta diskuze u nás probíhala v podstatě od začátku adventní doby a já jsem to rozhodnutí nechtěl udělat sám. Bylo to rozhodnutí, které bylo konzultováno nejprve s generálním vikářem, poté jsme mluvili se všemi vikáři naší diecéze, kteří to probrali s faráři a zpětně dávali vazbu. Ta shoda byla téměř stoprocentní, že v těch našich místních podmínkách je tohle řešení tím nejmenším zlem,“ vysvětlil biskup.

V rámci možností jednotlivých farností budou moci být přes den otevřené kostely, aby se lidé mohli přijít podívat například na jesličky. Pevná doba nebude stanovena, aby se nestávalo, že se na místě začne shromažďovat více lidí najednou. Kteří duchovní k tomuto řešení přistoupí je už na nich.

Bohoslužba? Jedině s rezervací

Oblíbené jsou také mše pro rodiny s dětmi, které využívají především věřící a nejsou tak masivní akcí jako půlnoční mše. Proto zde diecéze přichází s variantou, že se zájemci mohou registrovat na webových stránkách jednotlivých farností nebo přes telefon. Stejně tak budou řešit i 1. a 2. svátek vánoční.

„Tam se pokusíme navýšit počty bohoslužeb, které budou na základě rezervací, které už běží stránkách farností. Online alternativy také budou, přemýšlíme, jestli budou také na úrovni naší diecéze. Pokud se dostaneme na pátou úroveň indexu rizika, tak bychom určitě online přenos řešili. Jestli bude stupeň na čtyřce, byli bychom rádi, aby to mělo tu lokální atmosféru s větším počtem bohoslužeb,“ uvedl Holub.

Tradici Betlémského světla nezhatí ani pandemie

Už včera v devět hodin ráno dorazil plamínek Betlémského světla k našim hranicím. Do celé republiky jej skautští kurýři rozvezou vlaky v sobotu 19. prosince. Skupiny budou ale minimální a všichni budou muset mít potřebné ochranné pomůcky.

Světýlko už máme v Česku, před chvílí proběhlo předání na hranicích! ????️

Zveřejnil(a) Betlémské světlo dne Neděle 13. prosince 2020

„Apelujeme na pořadatele místních akcí, aby světlo předávali pouze pod širým nebem a dbali na udržování odstupů, jak ve frontách, tak mezi příchozími a dobrovolníky,“ uvedl vedoucí akce Jiří Dorazil.

Během třicetileté tradice nosili skauti také lucerny rovnou domů nebo do zařízení pro seniory. Letos tomu bude jen v minimu případů. Rozdávání světla zatím skauti doporučují ve venkovních prostorách.

„Stále jsme v jednání, že by příští neděli bylo světlo požehnáno při bohoslužbě. To jsou bohoslužby, kde se domníváme, že pokud nám zůstane těch 20 procent obsazenosti, tak pořád máme nějakou možnost vytvořit atmosféru, která je adekvátní a těch lidí, kteří mají zájem není tolik jako například u rozdávání betlémského světla. To už je věc, kterou řeší skauti, se kterými jsme v kontaktu,“ dodal Tomáš Holub.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto bip.cz

Štítky mše, půlnoční, Vánoce, plzeňska diecéze, kostel, Štědrý den, Tomáš Holub, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Betlémské světlo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos žádné půlnoční mše, rozhodla plzeňská diecéze  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.