Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velký únik ropných látek do plzeňské kanalizace! Likvidace trvala dva dny

Dva dny trvala rozsáhlá likvidace většího množství ropných látek, které unikly neznámému pachateli do kanalizace v Plzni. Nelze vyloučit, že látku do kanalizace někdo záměrně vylil. Do Berounky se díky včasnému zásahu pracovníků čistírny odpadních vod a hasičů nedostaly.

Prvních známek znečištění si obsluha čističky odpadních vod v Jateční ulici všimla ve středu krátce po 14. hodině. Kromě zápachu byl důkazem především barevný film na hladině přitékající odpadní vody. „Ropné látky byly okamžitě svedeny do retenčních nádrží, a to kvůli ochraně čistírny a především proti možné kontaminaci řeky Berounky, do které by se mohly dostat. Obsluha ČOV ihned provedla další preventivní opatření a v přítokových žlabech na ČOV vytvořila systém norných stěn, před kterými se ropné látky hromadily. Na těchto místech byl poté aplikován sorpční materiál s cílem škodliviny navázat a posléze z hladiny manuálně odstranit,“ uvedla k havárii mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

Hasiči pokračovali během čtvrtka v instalaci sorpčního materiálu a odstraňování ropných látek. Z odpadní vody bylo odstraněno téměř osm tisíc litrů zředěných ropných látek a sorpčního materiálu. Poslední zbytky z hladiny odpadní vody v retenčních nádržích odstranili hasiči dnes. Podrobně experti prověřovali také kanalizační systém města Plzně s cílem nalézt místo, kde byly látky vypuštěny. Únik ropných látek teď vyšetřuje Policie České republiky.

Kromě látek ropného původu do kanalizace nepatří ani staré barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, hydroxidy a další chemikálie. Do výlevky či do záchodové mísy nepatří ani jedlé tuky a oleje, zbytky jídel, případně odpady z kuchyňských drtičů. Velký problém v kanalizační síti mohou způsobit také hygienické potřeby, jako jsou kosmetické a odličovací vlhčené ubrousky, tampony nebo tyčinky na čištění uší.

Díky včasnému zásahu obsluhy ČOV Plzeň a pomoci ze strany HZS Plzeňského kraje naštěstí nedošlo k průniku až do řeky Berounky. „Ropné látky jsou pro životní prostředí velmi nebezpečné a již vznik nesouvislé vrstvy na hladině vody znamená smrtelné nebezpečí pro vodní živočichy. Vrstva ropné látky totiž omezuje přístup kyslíku do vody a může navíc zalepovat dýchací orgány vodních živočichů. Ropné látky také omezují průběh samočistících procesů, které udržují v povrchové vodě životní rovnováhu,“ uvedla mluvčí Veselá.

Každý, kdo do kanalizačního systému vypouští odpady, které do ní nepatří, se vystavuje hrozbě pokuty nejen ze strany provozovatele kanalizace dle kanalizačního řádu, ale také ze strany České inspekce životního prostředí. V případě ohrožení a poškození životního prostředí riskuje pachatel trestní stíhání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodárna Plzeň

Štítky únik ropných látek, čistička odpadních vod, Vodárna Plzeň, kanalizace, čistírna odpadních vod, Plzeň, Berounka, odpadní voda, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Policie České republiky, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký únik ropných látek do plzeňské kanalizace! Likvidace trvala dva dny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.