Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kryštof je borec! Čáp bílý z Plzeňska doletěl s vysílačkou až do afrického Senegalu

Tak to je obrovské překvapení! Až z dalekého afrického Senegalu se zcela nečekaně ozval čáp Arnošt. Poslední červencový den byl vypuštěn na jižním Plzeňsku vybaven speciální vysílačkou na zádech, umožňující sledovat jeho pohyb. Od té doby se dokázal přemístit až do Afriky a my víme, kudy přesně letěl.  

Čápa bílého jménem Kryštof kroužkovali pracovníci Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva DESOP jako malého na hnízdě v Brodu nad Tichou na Tachovsku v červenci roku 2017. Potom o jeho pohybu dlouho nic nevěděli. Až letos spadl u Města Touškova na severním Plzeňsku v noci z radiovysílače do oplocení a nemohl se dostat ven. „Tady jsme ho také 19. 6. 2020 odchytili, podle ornitologického kroužku identifikovali a lehce potlučeného převezli k nám na Záchrannou stanici živočichů v Plzni,“ informoval šéf stanice Karel Makoň.

Rekonvalescence potlučeného Kryštofa nebyla zrovna snadná a trvala poměrně dlouho. „Jelikož jsme však věděli, že se jedná o staršího ptáka, který za svůj život musel být už minimálně třikrát na zimovišti třeba v Africe, rozhodli jsme se, že mu dáme vysílačku. Jak jsme řekli, tak se stalo a 31. 7. 2020 jsem Kryštofa s Bohoušem Máškem vypouštěl u Chocenic na Blovicku na louky nad rybníkem,“ popsal Makoň začtky sledování čápa Kryštofa.  

FOTOGALERIE: Čáp Kryštof cestuje do Afriky

Pondělí, 2. listopadu 2020, 10:57

FOTOGALERIE: Čáp Kryštof cestuje do Afriky
FOTOGALERIE: Čáp Kryštof cestuje do Afriky

Od Chocenic se následně Kryštof přesunul ke Komornu (PJ), kde spolu s dalšími bílými čápy vydržel několik dní a futroval se hraboši z místní louky. Poměrně dlouho pak čekali experti, kdy a jakým směrem se Kryštof vydá na zimoviště. „Když naprosto neomylně zamířil do Německa místo Rakouska., jako doposud námi sledovaní čápi, chytali jsme se s Bohoušem za hlavu, že budeme mít dalšího čápa zimujícího v nějakém německém ptačím parku. To se stalo už v případě dříve sledovaného čápa Arnošta. Jenže Kryštof přes Německo pouze přelétl, škrtnul Švýcarsko a přes Francii to vzal rovnou do španělského Madridu.“

Ornitologové se domnívali, že Kryštof bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku, jako to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském krají. Jenže Kryštof opět překvapil! Pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu.

„Přelet z Mauritánie do Senegalu nemáme podrobně zmapován, jelikož v dané oblasti nebylo dostatečné pokrytí sítí mobilních operátorů, a tak od 8. 10. 2020 do 30. 10. 2020 se Kryštof nehlásil. Byly to zase nervy, ale naštěstí teď je Kryštof už zase na příjmu a posílá nám pozdrav ze slunné a žhavé Afriky. Zatím podle všeho je živ a zdráv a my všichni spolu s kolegy s napětím sledujeme a čekáme, co bude dál,“ konstatoval spokojený Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Bohumil Mášek

Štítky čáp Kryštof, cesta do Afriky, sledování čápa, čáp s vysílačkou, DESOP, Karel Makoň, Senegal, Plzeňský kraj, Afrika, Německo, Maroko, Mauritánie, okres Tachov, Brod nad Tichou, Chocenice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kryštof je borec! Čáp bílý z Plzeňska doletěl s vysílačkou až do afrického Senegalu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.