Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obří bombardér B-52 čeká 30 hodin letu, přeletí speciálně i nad památníkem Díky, Ameriko!

Něco takového se nebi opravdu nevidí každý den. Hlídejte si v sobotu obzor, přes Českou republiku v sobotu přeletí americký bombardér B-52, doprovázený našimi gripeny, americkými F-16 a létajícím tankerem KC-135 Stratotanker. O tuto podívanou nepřijdou ani obyvatelé Plzně. Formace totiž speciálně proletí nad pomníkem Díky, Ameriko! a poletí prý hodně nízko.

Společný průlet Letectva Spojených států a Vzdušných sil AČR se uskuteční nad dějištěm Dnů NATO v Ostravě. Víceúčelové F-16 a letoun Stratotanker poletí na akci z německé základny Spangdahlem. Strategický bombardér B-52 Stratofortress čeká mnohem delší cesta, přiletí bez mezipřistání přímo z letecké základny Barksdale v Louisianě v USA.

Spojenecká formace ze Dnů NATO bude pokračovat do Prahy a Plzně. Následně se B-52 vrátí na svou domovskou základnu. Posádka tak bude muset vydržet téměř 30 hodin dlouhou cestu bez přistání, během níž bude muset provést tankování za letu z KC-135, patřícího pod Národní gardu státu Nebraska, jež je zároveň partnerem České republiky.

Formaci letounů budou moci lidé spatřit ještě nad Prahou, kdy okolo jedné hodiny odpoledne poletí ve směru od kbelského letiště přes hlavní nádraží a dále směrem na jihovýchod. O 10 minut později pak piloti „pozdraví“ i v Plzni nad pomníkem „Díky, Ameriko!“. Poté se skupina opět rozdělí a zamíří zpět na svá domovská letiště.

„B-52 je ikona letectví a také jakýsi symbol Dnů NATO, takže si tu akci bez přítomnosti tohoto mimořádného letadla můžeme jen stěží představit. Jsme o to více rádi, že se americké letectvo rozhodlo přeletět nad mošnovským letištěm a Prahou a Plzní, díky čemuž i přes zavření areálu pro veřejnost uvidí lidé nejen z těchto měst, jak se obloha zaplní křídly amerických gigantů,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

„Dynamická letecká ukázka letadel amerických a českých vzdušných sil nad letištěm v Mošnově, které tradičně hostí Dny NATO v Ostravě, má symbolicky vyjádřit americkou podporu svému spolehlivému aliančnímu spojenci," vysvětlil Griffin Rozell, tiskový mluvčí Velvyslanectví USA v Praze.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto US Air Force

Štítky Dny NATO, formace letounů, přelet letadel, bombardér B-52, Díky, Ameriko!, USA, Plzeň, Boeing B-52 Stratofortress, Dny NATO v Ostravě, Praha, letiště, General Dynamics F-16 Fighting Falcon, Česko, Ostrava, Jagello 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Brynda

Pan Richard Beneš se zřejmě inspiroval německou posádkou z filmu Báječní muži na létajících strojích - formace odletí od pražského Hlavního nádraží na jihovýchod a za deset minut bude v Plzni!

Středa, 16. září 2020, 20:08Odpovědět

Obří bombardér B-52 čeká 30 hodin letu, přeletí speciálně i nad památníkem Díky, Ameriko!  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.