Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nadšencům se podařilo přeměnit zdevastovanou kuželkárnu v Centrum cyklistiky

Rozpadlou budovu kuželkárny si nejprve spolek nadšenců Bikeheart pronajal a postupně ho začínal měnit v centrum pro milovníky cyklistiky. Ti mohou nově posedět na terase nebo v kavárně i využít možnosti nechat si zde opravit kolo. Práce tu ale zdaleka nekončí, v rekonstrukci bude spolek dál pokračovat, aby zde mohl být prostor i pro menší kulturní akce.

Bikeheart je nezisková organizace, která pořádá akce pro cyklisty všech výkonnostních i věkových skupin

Organizují pravidelné víkendové vyjížďky na horských a silničních kolech. Pořádají také kurzy první pomoci nebo přednášky s osobnostmi české cyklistiky

Myšlenka na vznik komunitního Centra cyklistiky v Plzni vznikla před rokem a půl.  V té době začal spolek pořádat pravidelné vyjížďky pro rekreační cyklisty z Plzně. Sraz měli právě u sokolovny ve Štruncových sadech.

„Připojovali se k nám další a další nadšení cyklisté, a tak vznikla potřeba mít své vlastní zázemí, kde bychom si mohli spravit kolo, osvěžit se a zrelaxovat před vyjížďkou, ale také místo, kde bychom mohli mít přednášky nejen o cyklistice, cyklo bazárky, ale také třeba kurzy první pomoci,“ popisuje vznik centra předsedkyně spolku Bikeheart Vendula Mirošovská.

Posléze se jim podařilo získat pronájem kuželkárny s více než 400 metrů čtverečních prostorů. Nutno dodat, že se zub času na budově významně podepsal. Proto nadšencům významně pomohl i grantový program Prazdroj lidem, díky kterému získal spolek potřebnou finanční podporu.

„Spolku Bikeheart bych chtěl poděkovat za vybudování tohoto krásného komunitního centra pro cyklisty v památkově chráněné budově ze 30. let 20. století, které v Plzni doposud chybělo. Město Plzeň podpořilo tento projekt částkou 150 tisíc korun na rekonstrukci budovy,“ uved při slavnostním otevření primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

„Vybudováním Centra cyklistiky vzniklo ve Štruncových sadech nejen skvělé zázemí pro cyklisty přímo u klíčových cyklostezek v Plzni, ale výrazně se zlepšilo okolí sokolovny,“ doplnil náměstek Michal Vozobule (TOP09).

Kromě odborných firem přiložili ruku k dílu i samotní členové spolku. Práce ale zdaleka nejsou u konce. Ještě jsou tu zbylé prostory kuželny, kde by měla vzniknout konferenční místnost a zázemí pro další kulturní akce. Už nyní ale mohou zájemci dorazit a navštívit výstavu fotografií Tomáše Třeštíka, který zachytil sportovce jako například Martinu Sáblíkovou, nebo Vavřince Hradílka v cyklistickém úboru, u fotografií nechybí ani vyjádření, co pro ně znamená jízda na kole.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch / Bikeheart

Štítky Centrum cyklistiky, Bikeheart, kuželkárna, Vendula Mirošovská, rekonstrukce, cyklistika, Plzeň, cyklista, ODS, TOP 09, Martina Sáblíková, Vavřinec Hradilek, Martin Baxa, Tomáš Třeštík, Michal Vozobule

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšencům se podařilo přeměnit zdevastovanou kuželkárnu v Centrum cyklistiky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.