Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Americký ministr návštěvu Plzně zakončil v pivovaru

Další zastávka jednoho z nejvlivnějších mužů planety vedla do plzeňského pivovaru. Spolu s českým ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem zde projednávali bezpečnostní spolupráci mezi oběma zeměmi, velkým tématem jsou také mezinárodní vztahy a obchod.

Mike Pompeo

Od dubna 2018 zastává post ministra zahraničí Spojených států

Dříve působil jako ředitel CIA

V letech 2011 až 2016 byl členem Sněmovny reprezentantů za stát Kansas

Během své vojenské služby  dosáhl hodnosti kapitána, sloužil například i v západním Německu, nedaleko od Aššského výběžku

Zatímco ministr Mike Pompeo usedal do své limuzíny u muzea Patton Memorial Pilsen, které bylo jeho prvním zastavením, u brány pivovaru už se pomalu začali scházet novináři. Důvod je prostý, kvůli bezpečnosti musí být všichni na místě s dostatečným předstihem. Žádné důkladné kontroly se zde nekonaly. To kolegové u památníků Díky, Ameriko! prošli daleko přísnějším ohledáním. Speciálně vycvičený pes prozkoumal všechny jejich batohy, fotografové museli prokázat funkčnost svých přístrojů a ještě je čekala osobní prohlídka, zda nemají u sebe zbraně. Jen pro zajímavost dodáváme, že ještě daleko důkladnější kontroly byly při návštěvě prezidenta Miloše Zemana, kdy ochranka neváhala vyzout žurnalisty z bot.

Asi půl hodiny před příjezdem už začínají pracovníci pivovaru spolu se zástupci ministerstva stavět zábrany. Plastové pásky stojí naneštěstí přímo v cestě frekventované cyklostezky a jako naschvál byl zrovna dnes provoz. Zatímco někteří se zastavili, zmateně rozhlédli a místo objeli, jeden asi padesátiletý cyklista pásku jednoduše roztrhl se slovy, že je mu nějaký ministr u ... To byl první a poslední incident.

Dvacet minut po původně nahlášeném čase už jsou z dálky slyšet policejní houkačky, které jsou jako startovní pistole pro přítomné fotografy a kameramany. Odhadem dvacet doprovodných vozů projíždí bránou pivovaru. Z několika z nich vyskakují zahraniční i tuzemští novináři.  Okolo ministra se neustále pohybovali bodyguardi a celý doprovod čítal dobře čtyřicítku lidí.

Pivo, prosím

Když jede někdo do pivovaru je nemyslitelné, že by zde neochutnal jedno orosené. Hned po výstupu z auta už Pompeo dostává do ruky jeden ušák a míří spolu s ministrem Petříčkem, americkým velvyslancem v Praze Stephenem Kingem i emeritním sládkem Václavem Berkou zapózovat novinářům. Ti jsou od pánů v uctivé vzdálenosti a odděleni hrazením. Po pěti minutách už odchází delegace na další jednání.  

Ta se nesla v přátelském duchu s ochutnávkou místních piv. „Setkání se uskutečnilo téměř v rodinné atmosféře. Všechna piva, která jsem si připravil, jsme ochutnali. Pan Pompeo se vyjádřil, že pivo, které pil, že je úžasné," pochlubil se emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Americký host si odtud také odvezl dárek v podobě džbánku s motivem brány Plzeňského Prazdroje.

Ve středu jednání s Babišem

Zítra se Mike Pompeo sejde s premiérem Andrejem Babišem, poté i s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem jednání by měla být oblast ekonomie nebo spolupráce v rámci NATO. Pronést by měl i krátký projev v Senátu a účastnit se debaty se senátory. Pompeo je na služební cestě po střední Evropě a zastávka v České republice byla tou první. Následovat bude návštěva Slovinska, Rakouska a také Polska.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZV ČR / Zuzana Duzbabová

Štítky Mike Pompeo, ministr zahraničí, Tomáš Petříček, Plzeň, pivovar, návštěva, USA, pivo, Central Intelligence Agency, Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký ministr návštěvu Plzně zakončil v pivovaru  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.