Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Populace vzácného dravce motáka pochopa na území Plzeňského kraje nečekaně klesá

Přes 25 let se už věnuje Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva (DESOP) z Plzně monitoringu a kroužkování mláďat motáka pochopa. Tento dravec na zimu odlétá zimovat daleko do rovníkové Afriky. Členové spolku kroužkují vedle motáka také orly mořské, čápy, poštolky, luňáky i další sledované ptačí druhy.

„Letos jsme našli na území celého Plzeňského kraje zatím přes 40 hnízd a okroužkovali už 108 mláďat. Svého prvního motáka pochopa jsem si okroužkoval s panem Václavem Boškem v roce 1990 v rákosině u Podbořan,“ zavzpomínal šéf spolku DESOP i plzeňské záchranné stanice Karel Mkoň. Začátkem 90. let byl u nás moták pochop velikou vzácností, na Plzeňsku se snad ještě ani nevyskytoval, nebo vyskytoval hodně vzácně.

„My jezdili ve čtyři hodiny ráno vlakem s panem Boškem hledat hnízda k Žatci a na Lounsko do Kněžic, Podbořan, Postoloprt, Dolejších Hůrek. Občas jsme jeli i na Plzeň – jih a Strakonicko, třeba do Kláštera u Nepomuka, Životic, Tchořovic a Blatné. Cílem bylo vždy najít hnízda v rákosí a okroužkovat mláďata, což se nám ne vždy podařilo,“ řekl Makoň.

Jednoho ze svých prvních pochopů okroužkovala s Milošem Paiskerem na bezejmenné „loži“ u Sulkova na severním Plzeňsku tenkrát ještě Hana Robejšková (dnes Makoňová) v roce 2004. V tu dobu šla populace motáků pochopů raketově nahoru a v průběhu několika málo následujících let prošlo členům DESOP rukama několik stovek mláďat tohoto zajímavého dravce.

„Do roku 2010 populace motáka pochopa postupně stoupala, ročně jsme kroužkovali desítky mláďat už i na Tachovsku s Karlem Machačem, Plzni – severu s Václavem Langem, Plzni – jihu s Karlem Langem a dalšími kroužkovateli. Jenom na Bolevecké kaskádě v Plzni hnízdilo v tu dobu minimálně sedm párů pochopů. Dnes jsou tam tři hnízda,“ konstatoval Karel Makoň.

Rok na to však začali motáci z dosud neznámých důvodů ubývat a ubývají dodnes. „Rybníky, kde jsme pravidelně pochopy kroužkovali, jsou dnes opět bez pochopů a na lokalitách, kde hnízdilo i několik párů, dnes najdeme stěží jen jedno hnízdo nebo nic. Navíc i počty mláďat na hnízdě jsou oproti předešlým rokům výrazně nižší, a to i přesto, že hrabošů, které dokáže pochop ulovit i ve vysokém obilí či trávě, je prý letos hodně, jak všude slyšíme,“ dodal poněkud smutně Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto Radek Zeman

Štítky DESOP, Karel Makoň, moták pochop, kroužkování, záchranná stanice, moták, hnízdo, Plzeňský kraj, Plzeň, Podbořany, Afrika, Karel Lang, Žatec, okres Louny, Postoloprty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populace vzácného dravce motáka pochopa na území Plzeňského kraje nečekaně klesá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.