Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na podporu kultury, sportu a cestovního ruchu rozdělí město Plzeň 8,5 milionu

Mezi 81 žadatelů z oblasti kultury, sportu a cestovního ruchu rozdělí město Plzeň 8,5 milionu korun.  Ti si požádali o individuální neinvestiční dotace v souvislosti dopady pandemie covid-19. Celkem se sešlo 92 žádostí.

Podpora má pomoci překonat žadatelům krizové období způsobené pandemií koronaviru. Mnoho z nich totiž přišlo po vyhlášení zákazu hromadných akcí o veškeré příjmy nebo o jejich velkou část. Město Plzeň chce zachovat bohaté spektrum kulturní i sportovní nabídky, zároveň chce přilákat zpět turisty do Plzně. Rozdělení podpory už schválili zastupitelé.

„Věřím, že se nám podaří udržet stávající kvalitu volnočasové nabídky. Právě to je jeden z důležitých faktorů, který přispívá k tomu, že jsou Plzeňané dlouhodobě spokojeni s úrovní života v našem městě. Z 81 podpořených žádostí se celkem 36 týká sportu, další pak kultury a cestovního ruchu,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Podpora půjde z rozpočtu kanceláře primátora. Individuální dotace též nahrazují dotační program na podporu prezentace města a cestovního ruchu, který byl letos zrušen.

Z oblasti sportu jsou mezi podpořenými například SK SMÍCHOV PLZEŇ, Tělocvičná jednota Sokol Plzeň – Koterov, Atletický klub Škoda Plzeň, TJ Prazdroj Plzeň, TK ŠKODA Plzeň nebo Tělocvičná jednota Sokol Plzeň – Nová Hospoda. Celkem se jedná o 36 subjektů. Nejčastěji sportovní subjekty žádaly o pomoc s náklady na úhradu energií a nájemného, s podporou nákladů na údržbu, správu a zabezpečení areálů, na sanace výpadku příjmů a podobně.

Z oblasti kultury a cestovního ruchu město poskytne podporu 45 subjektům. Jsou mezi nimi například Bohemia JazzFest, Alliance francaise de Plzeň, Divadlo Dialog Plzeň, Johan, JUNIORFEST nebo Plzeň 2015. Kulturní aktéři nejčastěji žádali o pomoc s úhradou nákladů na technické a produkční zajištění projektů, které musely být zrušeny nebo časově přesunuty, na nájemné a provozní náklady, na nezbytné vícenáklady související s přesunem akcí.

„Festivaly a další kulturní i sportovní akce plní hotely i restaurace a vytváří v Plzni tisíce pracovních míst. Na realizaci kulturních a sportovních projektů se podílejí stovky osob, které fungují často nezávisle jako osoby samostatně výdělečně činné. Mnoho z nich přišlo po vyhlášení nařízení vlády z 10. března 2020 o zákazu hromadných akcí o veškeré své příjmy nebo o jejich velkou část. Právě jim byla podpora určena,“ doplnil primátor Martin Baxa.

Výzvu o neinvestiční individuální dotace spustilo město jako jedno z celé řady opatření na podporu místní plzeňské ekonomiky. Opatření jsou shrnuta v balíčku nazvaném „Plzeňská protikoronavirová dvanáctka.“

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky koronakrize, podpora, sportovní akce, cestovní ruch, kultura, Plzeň, sport, pandemie covidu-19, Martin Baxa, Škoda, Česká obec sokolská, ODS, SK Smíchov Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu kultury, sportu a cestovního ruchu rozdělí město Plzeň 8,5 milionu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.