Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začíná stavba obří retenční nádrže na Vinicích, pojme až 6000 kubíků vody

Na 130 milionů korun přijde nová retenční nádrž Vinice, jejíž stavbu dnes zahájilo město Plzeň. Hlavní funkcí nádrže bude zadržovat a postupně uvolňovat až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů. Vyřešit by se tak měly i problémy s občasně přetěžovanou kanalizační stokou v oblasti Vinic a Sylvánu.  

„Plzeň je moderním městem a k tomu patří i to, že se chová ekologicky a stále intenzivněji investuje do oblasti životního prostředí, tedy v tomto případě řeší to, jak kontrolovaně regulovat odtok dešťové vody,“ uvedl primátor města Martin Baxa (ODS). Projekt zabezpečí obyvatelům městské lokality Vinice, lokality Stínadla a části lokality Berlín, odpovídající odvedení a likvidaci odpadních vod.

„Podzemní nádrž na zadržování odpadních vod bude mít rozměry zhruba 30x60 metrů, objem bude mít 6000 metrů krychlových,“ uvedl technický náměstek primátora a předseda představenstva Vodárny Plzeň Pavel Šindelář (ODS). Akce zahrnuje kromě výstavby nové odlehčovací komory také rekonstrukci a přeložky stávajících sítí v dotčené lokalitě.

Stavět se začne na severozápadním okraji Lochotínského parku pod křižovatkou ulic Karlovarská a Na Chmelnicích. Podzemní stoky, které se budou v rámci akce rekonstruovat, však zasahují i pod Karlovarskou třídu. Stavba počítá ve svém okolí také se třemi mezideponiemi pro uskladnění materiálu, přičemž nejvíce využívaná bude především zadní lokalita slepého ramene ulice Na Chmelnicích.

„Ačkoliv při výstavbě vykopeme 10 metrů hlubokou jámu o velikosti fotbalového hřiště, z níž odvozíme 3750 nákladních aut zeminy a následně zde zabudujeme 600 mixů betonu, tak po dokončení stavby návštěvníci Lochotínského parku spatří pouze dvě nenápadné větrací věže a několik nových poklopů v trávě. Celá retenční nádrž, která v budoucnu zadrží až 6 milionů litrů srážkové vody, bude ukrytá v podzemí,“ řekl Ondřej Novák, předseda představenstva společnosti, která stavbu zajišťuje.

Plzeň také začne rekonstruovat Roudenský kanalizační sběrač, a to zhruba na 412 metrech dlouhém úseku v nezastavěné části města mezi ulicemi Pramenní a Bolevecká. „Kromě napojení z Retenční nádrže Vinice bude do sběrače svedeno ještě odpadní potrubí z retenční nádrže Gera a výhledově kanalizační potrubí areálu Fakultní nemocnice Plzeň,“ uvedl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský. Rekonstrukci kanalizačního sběrače předchází kácení zeleně s nařízenou náhradní výsadbou.

Na stavbu retenční nádrže získalo město Plzeň od Evropské unie dotaci ve výši 80 milionů korun. Nádrž by měla být hotová v únoru 2022.  

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky retenční nádrž, stavba, odpadní vody, vodárna, ekologie, přívalové deště, nádrž, Plzeň, Vinice, ODS, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Martin Baxa, Evropská unie, Pavel Šindelář, Berlín, Ondřej Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná stavba obří retenční nádrže na Vinicích, pojme až 6000 kubíků vody  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.