Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vášnivé čtenáře potěší originální šumavské knihobudky umístěné na zastávkách autobusů

Chcete si vypůjčit knihu v jakoukoliv denní i noční hodinu a nechce se vám jít do knihovny? Máme pro vás dobrou radu. Vyzkoušejte originální knihobudky, umístěné v autobusových zastávkách v Železné Rudě a v blízkém okolí. Najdete v nich spoustu zajímavých knih, které si můžete vypůjčit, po přečtení vrátit a můžete tam samozřejmě další knihy i přidat. Lidem se nápad líbí a baví je to.  

Knihobudky jsme našli nejen v autobusových zastávkách v Železné Rudě, ale také na Špičáku nebo v Hojsově Stráži. Knižní nabídka byla pestrá, vybere si opravdu každý. Nechyběly májovky, verneovky, detektivky, beletrie, ale i naučné publikace, fotografické publikace, cestopisy a objevili jsme dokonce i knihu od Billa Clintona.

„Zatím máme instalováno celkem pět knihobudek a od dnešního den jich bude celkem osm. Ty zbývající tři bude rozmisťovat právě dnes odpoledne,“ informoval starosta Železné Rudy Filip Smola.   Knihobudky vyrábí v železnorudských technických službách truhlář pan Matějka. Budky pak ozdobí originální malbou děti z naší základní školy Karla Klostermanna.

„Umisťujeme je vždy uvnitř autobusových zastávek. Ohlasy jsou pozitivní. Vyhlásili jsme v lednu veřejnou sbírku knížek, sbírali jsme od lidí prostřednictvím našeho infocentra. Bylo nám líto, aby knihy končily třeba někde ve sběrném dvoru, tak jsme je vybírali, když měl někdo doma nějaké přebytečné. Knížek teď máme velké množství. Dáváme je do budek a každý si může kdykoliv, jakoukoliv knížku vzít, vypůjčit, nebo tam nějakou přidat. Stále nové knížky přibývají,“ říká starosta Smola.

FOTOGALERIE: Knihobudky v Železné Rudě a okolí

Neděle, 31. května 2020, 21:48

FOTOGALERIE: Knihobudky v Železné Rudě a okolí
FOTOGALERIE: Knihobudky v Železné Rudě a okolí

Nápadem na knihobudky se nechal starosta Železné Rudy inspirovat u Pavla Novotného, starosty pražských Řeporyjí. „Netajím se tím. Viděl jsem to u něj na facebooku, přišlo mi to jako dobrá věc. Jen jsem si řekl, že to převedeme do našeho prostředí. Oni to měli vyrobené ze staré telefonní budky. Touto cestou jsme my jít nechtěli. Řekli jsme si, že to pojmeme trochu šumavsky. Tak jsme knihobudky vyrobili z našeho kůrovcového dřeva. Byli jsme nuceni těžit dřevo z městského lesa napadeného kůrovcem. Chtěli jsme proto to smrkové dřevo využít i jinak,“ doplnil starosta.

„Budky se nám moc líbí. Je to bezva nápad. Jezdíme sem z Prahy na byt a vím, že když někdo z naší rodiny potřebuje něco na čtení, stačí navštívit budku. Děti už si půjčily tři knihy, manžel jednu. Dvě knihy jsme do budek přidali z naší knihovny,“ řekla paní Marcela Novotná.

Z kůrovcového dřeva už mají v Železné Rudě vedle knihobudek vyrobeno také 25 laviček určených k odpočinku. Celkem jich bude ve městě rozmístěno přes třicet. Také tyto lavičky vznikají v místních technických službách.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky knihobudky, knihy, knihovna, půjčovna, Filip Smola, čtenáři, autobusové zastávky, kniha, Železná Ruda, autobusová zastávka, dřevo, Bill Clinton, Karel Klostermann, Pavel Novotný, Špičák, Hojsova Stráž, Facebook, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vášnivé čtenáře potěší originální šumavské knihobudky umístěné na zastávkách autobusů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.