Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projděte se šumavskou divočinou s průvodcem, navštívit můžete vlky i bobry

S průvodci divočinou teď můžete nově podniknout na Šumavě výpravu za bobry nebo za vlky. Celkem je v základní nabídce 125 výprav na 37 různých trasách pro 1 273 zájemců o poznávání šumavské divočiny.

Turisté se mohou vypravit na čtyři nové trasy, včetně dvoudenní XL trasy, která vede po české části Šumavy. V nabídce zůstávají mimo jiné oblíbené trasy po Kvildských a Modravských pláních, které se navíc rozšiřují o jednu novinkovou trasu do oblasti horního toku Roklanského potoka. Stejně tak je připraveno jedenáct různých tras na území CHKO Šumava včetně novinkové výpravy za bobry.

Bobří výprava vede do málo známé oblasti CHKO v okolí malebné říčky Pestřice. Návštěvníky čeká návštěva domoviny bobrů s jejich typickými pobytovými stopami, jako jsou hráze, hrady, nakácené dřeviny nebo i dopravní cesty. „Málo známým fenoménem bobří činnosti je i zadržování vody v krajině a tak se návštěvníci samozřejmě seznámí i s množstvím rybníčků a tůní. Mohu zaručit, že zájemci okusí vodu, tedy životní prostředí býložravých bobrů, na vlastní kůži,“ tak představuje jednu z novinek vedoucí koordinátor programů Průvodci divočinou Vladimír Dvořák.

„Novinková výprava do Modravských plání zavede návštěvníky do oblasti horního toku Roklanského potoka. Do této unikátní, odlehlé a člověkem opuštěné oblasti tak letos zamíří, v rámci čtyř výprav, 32 zájemců,“ doplňuje Vladimír Dvořák. Třetí novinkou je vlčí výprava. Výchozím bodem bude Návštěvnické centrum Srní a zájemci se seznámí nejen s životem této jedinečné šelmy, ale objeví i zajímavá místa v oblasti Srní a Modravy.

„Poslední nová trasa je dvoudenní, vede výhradně po české straně Šumavy s přespáním na Pancíři. Trasa jde jak po území Chráněné krajinné oblasti Šumava, kdy se vychází z parkoviště nedaleko Keplů na Prášilsku. Postupně se vystoupá až na Pancíř a okruhem zpět je návrat převážně po území národního parku. Jsem přesvědčený, že ten, kdo si objedná tuto novinkovou trasu, pozná úplně nová místa, která ukáží návštěvníkům doposud skrytá přírodní zákoutí Šumavy,“ zve na novou dvoudenní trasu koordinátor programu Průvodci divočinou Josef Štemberk.

Další, již tradiční dvoudenní XL trasy, s přespáním na území Národního parku Bavorský les, jsou také připravené, ale do nabídky budou zařazeny až v případě, že bude možné cestovat za hranice mimo v současnosti vyhrazené hraniční přechody a bez nějakých dalších omezení.

Výpravy do divočiny jsou určené pro fyzicky zdatnější návštěvníky, jsou koncipovány nejméně jako půldenní a většinou vedou volným terénem, mimo turistické trasy. Průvodci vyrážejí za každého počasí a účast je na vlastní nebezpečí. Ceny jsou stejné jako v loňském roce, tedy od 450 do 1200 korun za dvoudenní XL trasy. Registraci si mohou zájemci zařídit od pátku na webu NP Šumava.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky NP Šumava, infocentra, výběhy se zvěří, turistický ruch, výpravy do divočiny, průvodce, Šumava, Vladimír Dvořák, Roklanský potok, CHKO Šumava, Josef Štemberka, Pestřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projděte se šumavskou divočinou s průvodcem, navštívit můžete vlky i bobry  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.