Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vysílač Krašov je druhou nejvyšší stavbou v ČR, slouží svým účelům už 60 let

Šedesát let už slouží svým účelům televizní a rozhlasový vysílač Krašov, který byl uveden do provozu 10. května 1960. Nachází se mezi obcemi Bezvěrov a Krašov asi 35 kilometrů severozápadně od Plzně a je nejstarším vysílačem v Plzeňském kraji. S výškou 347,5 metru jde o druhou nejvyšší stavbu v ČR.  

Krašovský vysílač tvoří kotvený příhradový stožár. Stal se dějištěm dramatických událostí v srpnu roku 1968. Původní stožár měřil 305 metrů a byl postaven v letech 1958 až 1960. Sovětská okupační armáda jej 25. srpna 1968 vážně poškodila výbušninami a střelnými zbraněmi.

Stožár musel být odstřelen počátkem roku 1979, kdy se při silných mrazech utrhlo kotevní lano v nejvyšší úrovní a stavba se velmi intenzivně rozvlnila. Po odstřelu zbylo z vysílače padesátimetrové torzo. Vysílač byl následně nahrazen novým stožárem, který má výšku 347,5 metru.

Výstavba nového stožáru se uskutečnila v letech 1979 až 1981. Dnes je vysílač Krašov druhou nejvyšší stavbou v ČR, před ním je vysílač Liblice u Českého Brodu s výškou 355 metrů a třetí je vysílač Kojál na Vyškovsku, který měří 340 metrů.

Od roku 2018 stožár vysílače slouží i jako obří gnómon, tedy ukazatel, který podle pohybu Slunce vrhá stín největších slunečních hodin v Česku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Švajcr

Štítky vysílač, Krašov, televize, nejvyšší stavba, stožár, okupace, Krašov (hrad), Česko, Plzeň, Plzeňský kraj, Bezvěrov, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysílač Krašov je druhou nejvyšší stavbou v ČR, slouží svým účelům už 60 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.