Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sběratelé si přijdou na své. Plzeň vydává pamětní bankovky k výročí osvobození

Ode dneška nabízí Plzeň pamětní bankovky připomínající 75. výročí osvobození města americkou armádou. K dispozici je speciální limitovaná edice 15 000 kusů této eurobankovky. Aby se předešlo frontám mohou lidé využít online rezervační systém. Na jednu osobu pak připadne maximálně 15 bankovek.

Tank s osvoboditeli jedoucí ulicí Plzně 6. května 1945. Nadšení Plzeňané společně s povstalci vítají posádku amerického tanku Sherman. To je hlavní motiv pamění bankovky v ceně 80 korun. K dispozici pro sběratele je pouze prostřednictvím e-meilových rezervací.

"Abychom předešli frontám a shromažďování lidí, připravili jsme rezervační systém. Jeho prostřednictvím bude možné si na e-mailu info@visitplzen.eu rezervovat požadovaný počet bankovek. Maximální počet je 15 na osobu," řekl Dalibor Linda, vedoucí Turistického informačního centra, které je jediným prodejním místem.

Objednávky infocentrum vyřídí v pořadí, v jakém došly. S potvrzením rezervace a referenčním číslem dostane zákazník pokyny k vyzvednutí. Zájemci si mohou bankovku nechat i poslat poštou. Volný prodej začne zřejmě 25. května, záleží na tom, jaká budou platit opatření proti šíření koronaviru.

Vydání eurobankovky k výročí osvobození bylo součástí plánovaných Slavností svobody. Kvůli pandemii koronaviru je město muselo zrušit. Nahradilo je v neděli sedmihodinovým živým vysíláním na internetu připraveném k výročí osvobození. Program sledovalo 45.500 lidí. Dnes měly slavnosti končit velkým vzpomínkovým aktem u pomníku Díky, Ameriko!

Pro Plzeň to není první pamětní bankovka.  Plzeň už loni na podzim vydala pamětní bankovku s motivem katedrály svatého Bartoloměje a k výročí sametové revoluce. Tehdy první sběratelé z celé republiky i ze zahraničí přijeli do Plzně už v noci. Fronta se táhla až čtvrt kilometru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky Plzeň, válka, Slavnosti svobody, bankovka, pamětní bankovka, výročí, Armáda Spojených států amerických, pandemie covidu-19, Sametová revoluce, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sběratelé si přijdou na své. Plzeň vydává pamětní bankovky k výročí osvobození  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.