Tesco v Tachově prodávalo mleté maso se salmonelou. Taková jsou zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Odborníci proto důrazně doporučují, aby si lidé doma překontrolovali šarži výrobku. V tom samém obchodě letos inspekce objevila salmonelu také v kuřecím mase z Ukrajiny.
„SZPI varuje spotřebitele před nevyhovující potravinou TESCO Mleté maso míchané, chov a porážka: Polsko, veterinární identifikační označení: PL 24770305 WE. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov,“ informoval ve sobotu mluvčí SZPI Marek Bartík.
Podle jeho slov laboratorní rozbor potvrdil, že uvedená šarže obsahuje bakterie rodu Salmonella Typhimurium, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Výrobek měl datum spotřeby do 20. října a v obchodech už není. Řada lidí jej ale stále může mít doma v mrazáku.
„Důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ varuje Kopřiva. Notifikaci o zjištění nevyhovující potraviny SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). „S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Bartík. Pro Tachovské Tesco to bude letos už podruhé. Na konci května SZPI informovala, že tam objevila salmonelu v kuřecím mase z Ukrajiny.
Symptomy nákazy salmonelou se objevují po 12 až 72 hodinách po konzumaci nakaženého masa. U lidí se pak objeví průjmy, horečky a žaludeční křeče. Do týdne to ale u většiny odezní. Těžký průběh onemocnění se může objevit u malých dětí nebo naopak u seniorů a těch se sníženou imunitou.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.