Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Stoletý jasan dostal speciální půdní výživu, infuze přímo ke kořenům ho ochrání před škůdci a chorobami

Stoletý jasan ztepilý na Slovanech dostal speciální péči. Takzvaná půdní injektáž mu dodala potřebné živiny, které prodlouží jeho život. Takto Plzeň ošetřila celkem devět více než sto let starých stromů. Odborníci se věnovali například dubu před Západočeským muzeem, buku v Lochotínském parku i dalším cenným dřevinám v Horníčkově zahradě. Ošetření jednoho stromu vyjde zhruba na 50 000 korun.

Aplikace plně organické směsi přímo ke kořenům pomáhá zlepšit odolnost dřevin vůči škůdcům a chorobám, zlepšuje jejich kondici a vyživuje je. Specializovaná firma ošetřila během října například jasan ve vnitrobloku ulic Guldenerova a Sladkovského na Slovanech.

Kromě dubu před Západočeským muzeem v centru Plzně a jasanu na Slovanech ošetřili odborníci také tři duby letní na náměstí Míru, dvě lípy v Habrmanově parku, mohutnou lísku tureckou a habr obecný v Horníčkově zahradě.

„Každý strom je důležitý a ve městě to platí dvojnásob. Kromě toho, že vyrábí kyslík, poskytuje stín, ochlazuje okolní prostředí, zadržuje vodu v krajině a vytváří domov celé řadě živočichů, také přetváří vzhled daného místa, dělá ho krásnějším. Tento stoletý jasan je zkrátka součástí historie našeho obvodu a jsem ráda za každou dostupnou pomoc, která mu jeho život ještě prodlouží,“ uvedla místostarostka Slovan Eva Trůková (ODS). 

V dubnu dostal půdní injekce živin a mikroorganismů 110 let starý dub před muzeem v centru Plzně. „Používáme směs, která je speciálně mixovaná pro daný druh stromu. V tomto případě jsme použili směs, která má větší podíl živin. Dále jsme tam dali mykorhizní houby a bakterie, které by měly s kořenovým systémem navázat symbiotický vztah a pomohou mu líp se vyrovnávat se stresujícími podmínkami. Jelikož má nedostatek vody, tak jsme tam dali ještě látky, které zvyšují retenci,“ popsal Drbně na jaře Michal Hausenblas, jednatel společnosti Grown.

Na Chlumu se začínají kácet odumírající stromy. Město převzalo oblíbenou lokalitu a zahájilo její údržbu

Až do zimy potrvají práce s údržbou lokality u vrchu Chlum na okraji Plzně, kde se začínají kácet některé stromy. Vstup do některých částí lesa tak bude omezen. Práce souvisí s tím, že Plzeň letos koupila lesní pozemky u Chlumu a než začnou sloužit...

 

Ošetření dostaly také stromy v Horníčkově zahradě, konkrétně líska turecká a habr obecný. „Oba stromy jsou dominantou zahrady a jejich koruny zaplňují téměř celý její prostor. Zvláště pak líska turecká, která je dokonce největším stromem tohoto druhu v Plzeňském kraji. Za každou péči navíc proto velmi děkujeme,“ doplnil David Procházka (ANO), starosta třetího městského obvodu, kterému Horníčkova zahrada náleží.

Město chce v projektu u vybraných dřevin pokračovat, řekl ČTK primátorův náměstek pro životní prostředí a dopravu Aleš Tolar (STAN). „Půdní injektáž u muzea se osvědčila, dub prosperuje. Už teď je to patrné. A právě na základě kladného výsledku jsme přistoupili k ošetření dalších stromů," sdělil náměstek. Město dá podle Tolara ošetřit i další vybrané významné stromy, kterým speciální výživa pomůže. „Plus se musí ozdravná kůra k už ošetřeným stromům jednou za několik let opakovat," uzavřel.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením MO Plzeň 2, MO Plzeň 1, MO Plzeň 3

Štítky ošetření stromu, půdní injektáž, péče o zeleň, zeleň ve městě, SVSMP, správci zeleně, městské parky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletý jasan dostal speciální půdní výživu, infuze přímo ke kořenům ho ochrání před škůdci a chorobami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.