Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Na Chlumu se začínají kácet odumírající stromy. Město převzalo oblíbenou lokalitu a zahájilo její údržbu

Až do zimy potrvají práce s údržbou lokality u vrchu Chlum na okraji Plzně, kde se začínají kácet některé stromy. Vstup do některých částí lesa tak bude omezen. Práce souvisí s tím, že Plzeň letos koupila lesní pozemky u Chlumu a než začnou sloužit občanům jako příměstských rekreační les, je nutná prohlídka porostu a jeho zajištění tak, aby byl pro návštěvníky bezpečný.

„Město Plzeň jako majitel lesa na Chlumu na sebe převzalo i povinnosti majitele a správce lesa. Nejprve tedy musíme les zabezpečit. To znamená šetrně odstranit suché a odumírající stromy, aby někoho nezranily, ale i nelegální stavby. Naši lesní správci nyní připravují vše pro postupné odstraňování souší. Prioritu přitom mají stromy kolem cest, kudy chodí nejvíc lidí. Kácení nyní začíná a potrvá do zimy. Pak začneme opravovat cesty a pěšiny. Podle studie, kterou máme zpracovanou, vzniknou na Chlumu cesty pro běžce, opraveny budou i vrstevnicové cesty používané pro údržbu lesa. Ty budou moci využívat pěší návštěvníci po celý rok,“ řekl náměstek primátora města Plzně Aleš Tolar (STAN).

„S vybudováním Železniční stezky do Chrástu a plánovaného občerstvení POSED na jejím začátku očekáváme, že počet návštěvníků oblasti Chlumu vzroste. Proto bychom chtěli, aby byly lesní cesty a pěšiny co nejdříve bezpečně přístupné. Plány na doplnění mobiliáře, jako jsou třeba lavičky, a jeho rozmístění nyní probíráme se správci lesa. Uvítáme i podněty od občanů,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup (ANO).

„Les na Chlumu v posledních desetiletích několikrát změnil majitele. Ne vždy dostával péči nutnou pro často navštěvovaný příměstský les. Jsou tu přitom starší a přestárlé porosty. V nejbližší době budeme kácet suché, usychající a poškozené stromy. Naopak chceme zachovávat a podporovat ty zdravé a perspektivní, které nám zajistí dostatek semen pro přirozenou obnovu. Díky ní získáme pestřejší a odolnější les," uvedl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

„Nikdy jsme neřešili tak velkou plochu zanedbaného lesa pro rekreační účely. Přestože plocha na Chlumu činí jen necelou setinu plochy plzeňských městských lesů, je pro nás podobně jako jiné lesy sloužící pro rekreaci důležitá, a podle toho k ní budeme citlivě přistupovat. Mladé stromky, které zde vyrostly, tu jsou doma, tak je tu chceme ponechat. Je ověřeno, že les vytvořený ze semenáčků, které v něm samy vyrostou, je odolnější než ten ze sazeniček vysazených odjinud," uvedl vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Milan Sekáč.

S odstraňováním suchých a usychajících stromů nyní správci městských lesů začínají. Prioritou přitom budou lokality kolem nejvíce používaných cest. Bude nutné odstranit i křoví a nálety podél cest kvůli prostupnosti techniky. S ohledem na ptactvo a použití techniky začínají práce až v době, kdy většina ptačích druhů již nehnízdí, ale odlétá. Návštěvníci lesů by tak měli být ohleduplní, dodržovat pokyny lesníků a s ohledem na vlastní bezpečnost nevstupovat do míst, kde se aktuálně těží. Při úklidu lesa dojde i na odstranění černých staveb. Zmizí tak nelegální traily i domeček obývaný bezdomovci. Podobně jako u Seneckého rybníka by tu mohly ve spolupráci města, obvodu a správců lesa vzniknout traily nové, legální.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radka Žáková

Štítky Chlum, údržba lesa, kácení stromů, zákaz vstupu, městský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chlumu se začínají kácet odumírající stromy. Město převzalo oblíbenou lokalitu a zahájilo její údržbu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.