Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Strážníkům pomůže s bezdomovci nový asistent, sám žil několik let na ulici

Plzeňští strážníci mají nového asistenta, který bude pracovat s komunitou lidí bez domova. Sám žil roky na ulici a má cenné zkušenosti. Jeho úkolem bude, aby problémové jedince odradil od popíjení alkoholu a dalšího nevhodného chování. Podle studie žije v Plzni zhruba 400 bezdomovců. Téměř třetinu tvoří cizinci, především Slováci.

„Ulice vás připraví o peníze a majetek, ale to není nejhorší. Připraví vás totiž také o vztahy. Když pijete nebo berete drogy, tak od vás postupně blízcí dávají ruce pryč, a často nakonec i maminka,“ popisuje Roman Nikodem, který na ulici roky žil. Dokázal se ale postavit na vlastní nohy. Dnes pomáhá ostatním skrze neziskovou organizaci K Srdci, kdy s lidmi bez domova uklízí okolí. Nově navázal spolupráci i s městskou policií. „Na práci se těším. Chceme se pokusit o to, aby se lidé bez domova vraceli zpět do společnosti. Víme, že jejich záchrana je složitá, ale někteří mají chuť to změnit. Budu za nimi chodit a kromě toho, že je budu upozorňovat na nevhodné chování, jim také nabídnu pomoc,“ uvedl Nikodem.

Desítky lidí z ulice dostaly druhou šanci díky azylovému domu Patronus, pomáhá závislým na alkoholu

Jediný svého druhu v Česku. To je azylový dům Patronus, který nabízí pomoc lidem bez domova, jež se navíc potýkají se závislostí na alkoholu. Zařízení pomohlo za rok svého fungování už 41 lidem. U řady z nich se zlepšil zdravotní stav, přestali pít...

Právě organizace K Srdci jim může nabídnout práci v podobě úklidu veřejných prostor v centru města i jednotlivých obvodech. Lidé žijící na ulici tak mohou získat brigádu nebo později vstoupit do nějaké formy zaměstnaneckého poměru, a tím si pomoci třeba k bydlení. „Získají také návyky, které životem na ulici ztratili. Můžeme je také nasměrovat na cestu do léčebny nebo do nějaké podpůrné komunity, pomůžeme i tím, že je vyslechneme a dáme jim najíst. Jako asistent městské policie tak mohu stát na začátku jejich cesty, která je může dovést zpět do společnosti,“ uvažuje Nikodem nad svou novou rolí.

Asistenti se znalostí prostředí už se městu osvědčili u romské i ukrajinské komunity. Lepší napojení na lidi bez domova tu ale chybělo. Roman Nikodem tak má jasný úkol. „Očekáváme od toho, že se nám podaří omezit nevhodné chování ve veřejném prostoru spojené s užíváním alkoholu a návykových látek,“ řekl velitel Městské policie Plzeň Petr Nováček.

Potřebovali bychom dům pro nemocné a umírající lidi bez domova, říká ředitelka spolku K Srdci

Touha pomoci lidem bez domova stála za vznikem spolku K Srdci. Jedná se o dobrovolné neziskové sdružení občanů, jehož cílem je podpora a doprovázení lidí v těžkostech sociálního, vztahového nebo existenciálního rázu. U počátku jeho založení stojí...

Podotkl, že spolupráce s Nikodemem začala už minulý rok, kdy městská policie dohlížela na vyklizení garáží ve Velenické ulici. „Dokázal motivovat jedince bez domova, že prostor opravdu vyklidili. Roman Nikodem je svou přirozenou autoritou a znalostí prostředí schopen lidi bez domova odradit od nevhodného chování a zároveň jim ukázat, že cesta z ulice je možná,“ dodal Nováček. Po několika měsících městská policie vyhodnotí, zda se spolupráce osvědčila.

„Snažíme se dělat maximum v oblasti bezpečnosti včetně zvýšení pocitu bezpečí u Plzeňanů. Vedle prevence a restrikce je zřízení nové pozice asistenta při městské policii dalším krokem, jak situaci zlepšit. Se spolkem K Srdci už jsme si spolupráci vyzkoušeli u jiných projektů a osvědčila se,“ dodal primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch

Štítky městská policie, MP Plzeň, asistent prevence kriminality, bezdomovci, lidé bez domova, K Srdci, Roman Nikodem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníkům pomůže s bezdomovci nový asistent, sám žil několik let na ulici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.