Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Byly to smutné pohledy, říká dobrovolný hasič, který pomáhal na povodněmi zasaženém Jesenicku

Katastrofální povodně způsobily na Jesenicku obrovské škody, podle odhadů půjdou do miliard korun. Voda zničila domy, silnice, železniční i další infrastrukturu. Pomoci s odstraňováním následků ničivých záplav pomáhají také profesionální i dobrovolné hasičské jednotky z Plzeňského kraje. Aktuálně se odtamtud vrátil v pořadí čtvrtý odřad, do něhož se zapojila i jednotka z Litic.

„Jeli jsme tam jako součást čtvrtého odřadu, střídá se to vždy po pěti dnech. Byli jsme v obci Česká Ves, která je hned vedle Jeseníku. Rozebírali jsme konstrukce, odstraňovali naplaveniny s pomocí motorové pily, čerpali sklepy a studně. Převážně šlo o technické práce i likvidaci utonulých zvířat,“ popsal Plzeňské Drbně velitel družstva JSDH Litice Michal Mařík.

V odřadu jeli na Jesenicko spolu s kolegy z Doubravky, Bolevce, Folmavy či Lubů u Klatov. „Vypadalo to tam dost špatně, bylo to vidět i na lidech, že toho mají už dost. Byly to smutné pohledy. Třeba když vyklízíte dětský pokoj a vidíte tam hračky, se kterými si hrají i vaše děti,“ podotkl Mařík.

Dělí je přes 400 km, přesto pomáhají rodině, které velká voda zdevastovala upravený byt pro nemocnou dceru

Dagmar s manželem bydlí společně s dcerou, která je upoutána na invalidní vozík. Kvůli tomu upravili celý byt a pořídili speciální vybavení. Velká voda ale vše zničila. Hned vedle žije také Tomáš, který se sám stará o dceru Leontýnku. Povodně jí...

„Předem nebylo ubytování a stravování zcela jisté, takže spacák a trvanlivé potraviny byly povinnou výbavou. Nakonec bylo příjemné překvapení, že jsme byli ubytovaní v areálu Schrothových léčebných lázní. Náš standardní pracovní den byl od sedmi do sedmi. Zkrátka za světla, aby se udělalo co nejvíc práce. A takhle to bylo každý den. Vše bylo koordinované s HZS Plzeňského kraje, kdy jsme doplňovali profesionální jednotky. Využili jsme nakladače, nákladní automobily i čtyřkolky. Průjezdnost tam byla docela špatná. Silnice byly často utrhané,“ popisuje Mařík. „Doma jsme jako hasiči určitě nechyběli. To rozložení sil bylo velmi dobře rozmyšlené. Byl to takový průřez celým krajem. S celkovou organizací a koordinací jsme byli maximálně spokojeni,“ zdůraznil Mařík.

Odřad z Plzeňského kraje od svého vyslání působí a pomáhá v oblasti Jeseníku. Z dobrovolných jednotek tam zatím byla družstva z JSDH Bílá Hora, Janovice nad Úhlavou, Bolevec, Litice, Luby, Doubravka, Folmava, Božkov a Bukovec. S každým turnusem hasičů odjíždí také velitel odřadu z HZS PK, který na místě rozděluje úkoly jednotlivým jednotkám.

„Za město Plzeň se neprodleně po události podařilo zkoordinovat všechny dobrovolné jednotky, které nabídly pomoc a díky spolupráci se starosty obvodů jsme v krátkém čase HZS poskytli seznam deseti jednotek k nasazení v různých termínech,“ přibližuje Michal Hausner, člen Bezpečnostní Rady ORP Plzeň a starosta Litic.

Na území města je hasičskou čtyřkolkou vybavena zatím pouze jedna jednotka. V nákupu této techniky chce ale město pokračovat. Jako optimální vyhodnotili umístění této speciální techniky ve dvou až třech JSDH na území města.

Dobrovolní hasiči z Bílé hory vyjeli jako první. Nově totiž mají speciální čtyřkolku. „Právě na tuto konkrétní techniku přišel požadavek ze zasažené oblasti. Ukázalo se, že tohle terénní vozidlo nachází stále větší uplatnění, nejen při požárech a při vyhledávání osob v nepřístupném terénu, ale také po povodních a při dalších mimořádných událostech,“ dodal Hausner s tím, že hasiči z Plzně a Plzeňského kraje pomáhali i při likvidaci požáru v Českém Švýcarsku před dvěma lety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Mařík, SDH Plzeň-Litice

Štítky povodně, pomoc zasaženým městům, materiální pomoc, Plzeňský kraj, hasiči, dobrovolné jednotky, JSDH Litice, SDH Bolevec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byly to smutné pohledy, říká dobrovolný hasič, který pomáhal na povodněmi zasaženém Jesenicku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.