Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Dělí je přes 400 km, přesto pomáhají rodině, které velká voda zdevastovala upravený byt pro nemocnou dceru

Dagmar s manželem bydlí společně s dcerou, která je upoutána na invalidní vozík. Kvůli tomu upravili celý byt a pořídili speciální vybavení. Velká voda ale vše zničila. Hned vedle žije také Tomáš, který se sám stará o dceru Leontýnku. Povodně jí odnesly hračky a zničily dětský pokoj i zbytek domu. Pomoci se jim snaží dobrovolníci z Farmaparku u Toma ze severního Plzeňska. Dělí je sice více než 400 kilometrů, přesto neváhali uspořádat materiální i finanční sbírku. Pomáhají ale i na místě s odklízením škod.

Ničivé záplavy se Plzeňskému kraji vyhnuly, takové štěstí ovšem nemají lidé na Bruntálsku. „Nezbylo tu nic. Uplavaly i hračky. Pár jsem jich zachránil. Při minulé povodni se sem voda nedostala, tak jsem si říkal, že to bude v klidu. Když voda opadla, byl to hrozný pohled. Musíme nakoupit všechno. Všechno pro dítě je venku na té haldě,“ popsal Tomáš Kavan z Brantice. O dceru se stará sám.

Hned vedle bydlí jeho maminka s partnerem. Spolu s nimi žije i dcera Lucie, kterou roztroušená skleróza upoutala na invalidní vozík. „Dagmar s Karlem přišli o domov, který dlouhá léta budovali pro sebe a svoji rodinu. Spolu s nimi totiž žije v domě ještě Dagmařina dcera, která je trvale odkázána na invalidní vozík a v domě měla vybudovaný speciální bezbariérový byt, který teď nemůže obývat. Přišla i o vybavení, například polohovací postel,“ popisuje Tomáš Urbánek z Farmaparku u Toma. Ten sídlí v Ledcích na severním Plzeňsku a mají to do Brantic přes 400 kilometrů. Přesto jsou na místě a pomáhají s úklidem.

 

„To, co jsme tam viděli a zažili, to byla naprostá noční můra a jen těžko se to popisuje, fotky vydají za mnoho, ale realita je mnohem šílenější. Materiální pomoc jsme předali koordinátorům z Brantic a vydali se pomáhat přímo do rodin. Spřátelili jsme se a pustili se do práce. Voda, bahno, nepořádek, špína, zápach, slzy a smutek. Ale zároveň také tvrdá dřina, lidskost, přátelství a naděje,“ uvedla Tereza Rišková z farmaparku.

Rodině chtějí pomoci i finančně a na svých sociálních sítích zveřejnili čísla účtů Dagmar a Tomáše. Zároveň přidali i prohlášení, že účty patří opravdu jim. „Potvrzujeme pravdivost a rovnost sbírky,“ dodali. Tento čtvrtek 26. září tam opět vyrazí dobrovolnická skupina. „Bereme s sebou techniku a auta a kohokoliv, kdo by rád pomohl. Další ruce jsou tam rozhodně potřeba. Dobrovolníci, hlaste se na čísle +420 703 147 905, dopravíme vás tam a ubytování také zajistíme. Návrat v neděli večer,“ uzavírá Vlasta Urbánková, ředitelka Farmaparku u Toma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Tomáš Urbánek, Farmapark u Toma

Štítky povodně, ničivé povodně, povodně na Moravě, Brantice, dobrovolníci, sbírka, pomoc, materiální pomoc, finanční pomoc, Farmapark u Toma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělí je přes 400 km, přesto pomáhají rodině, které velká voda zdevastovala upravený byt pro nemocnou dceru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.