Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Emeritní vrchní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka vstoupil do Síně slávy českého pivovarství a sladařství

Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství vstoupil emeritní vrchní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. Od roku 1980 prošel řadou pozic včetně technologa, sklepmistra, sládka nebo ředitele. V roce 2005 založil tým, který se stará o kvalitu piva na trhu a prosazuje správnou péči o čepované pivo plzeňského typu. Od roku 2018 je emeritním vrchním sládkem.

Letos se ocenění dočkal emeritní vrchní sládek Václav Berka z pivovaru Plzeňský Prazdroj a sladovník, pedagog a propagátor pivovarnictví Miroslav Koutek z Pivovaru Litovel. „Oceněni patří k české pivovarnické špičce a přímo v pivovarech i mimo ně se významně podíleli na rozvoji kvality výroby piva od přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Václav Berka patří k nejzkušenějším sládkům v zemi,“ uvedl Český svaz pivovarů a sladoven v tiskové zprávě.

První pivo uvařil už v 15 letech

Václav Berka vystudoval střední chemicko-technologickou školu a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze na katedře kvasné chemie. V Plzni uvařil svou vůbec první várku piva už v 15 letech, když tam byl na brigádě. Původně byl v pozici technologa, postupně ale zastával i role sklepmistra a sládka a manažerské zkušenosti piloval jako ředitel pivovaru Gambrinus. Později se stal hlavním sládkem Plzeňského Prazdroje a zkušenosti zúročil jako manažer pivovaru.

„V roce 2005 založil tým obchodních sládků zaměřující se na kvalitu čepovaného piva. Jako starší obchodní sládek cestoval po tuzemsku i celém světě a prosazoval historii, výrobu, chuťové vlastnosti a péči o pivo plzeňského typu, přičemž pravidelně kontroloval kvalitu piva v podnicích napříč Českem i jinými zeměmi,“ shrnul svaz. Momentálně má v pivovaru pozici emeritního vrchního sládka. Václav Berka byl v roce 2018 oceněn Historickou pečetí města Plzně a v roce 2022 Řádem svazu českých pěstitelů chmele II. stupně.

Ocenění, které Český svaz pivovarů a sladoven uděluje od roku 2002, odměňuje znalosti, schopnosti a pracovitost odborníků, kteří svou činností přispěli k rozvoji oboru pivovarnictví i obohacení české pivní kultury.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Český svaz pivovarů a sladoven

Štítky Český svaz pivovarů a sladoven, síň slavy, české pivo, plzeňské pivo, Václav Berka, Plzeňský Prazdroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emeritní vrchní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka vstoupil do Síně slávy českého pivovarství a sladařství  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.