Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

ANKETA: Vítězné ANO, chce post hejtmana Plzeňského kraje. Jak jste spokojení s výsledky?

Krajské volby v Plzeňském kraji vyhrálo dle očekávání ANO, které získalo 24 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhé místo patří koalici ODS a TOP 09, budou mít společně devět zastupitelů. V pořadí třetí STAN získal osm mandátů, čtyři křesla patří STAČILO! KSČM, SD-SN a ČSNS a stejný počet má také uskupení PRO náš kraj, přičemž tři z jeho mandátů připadnou KDU-ČSL. Po třech křeslech mají Piráti a také SPD a Trikolora. Povolební vyjednávání už jsou v plném proudu.

Post hejtmana pro lídra Kamala Farhana a výrazná většina v krajské radě jsou nepřekročitelné podmínky, se kterými vítězné ANO vstoupilo v Plzeňském kraji do vyjednávání o budoucí krajské koalici. „Očekávám, že pan Farhan bude novým hejtmanem. Očekávám také, že budeme mít významnou většinu v Radě Plzeňského kraje. Jsme připraveni jednat se všemi a uvidíme co dojednáme,“ sdělil Plzeňské Drbně primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) bezprostředně po sečtení výsledků. Kolegu Kamala Farhana předběhl o více než tisícovku preferenčních hlasů. „Beru to jako poděkování a uznání voličů. Nemám žádnou ambici se podílet na vedení Plzeňského kraje," doplnil.

Jste spokojení s výsledkem krajských voleb v Plzeňském kraji?

Celkem hlasovalo140 čtenářů
 

První jednání stihl vyjednávací tým zatím ANO s ODS + TOP 09 a se STAN. Ještě během sobotního večera dorazil do do štábu ANO současný hejtman Rudolf Špoták (Piráti). „Vím, že do počtu zastupitelů tu nejsme hlavní hráči, ale jsme připraveni vyjednávat se všemi subjekty kromě SPD a komunistů," sdělil Špoták naší redakci. Spolupráci s komunisty rázně odmítl také lídr kandidátky Starostů Pavel Čížek.

„Už jsme měli jednání s Piráty, protože s těmi jsme si už předtím řekli, že se sejdeme hned po volbách. Domluvili jsme se, že budeme postupovat společně jako to bylo minule. Zatím ta situace je taková, že to bez ANO udělat nejde. ANO má těch možností vícero, tak uvidíme,“ shrnul Čížek.

Lídr společné kandidátky ODS a TOP 09 Jan Šašek připustil, že očekával lepší výsledek. „Výsledek poněkud zaostal za našimi očekáváními, ale máme druhé místo. Jsem přesvědčen, že se do výsledku promítla témata, která jsme akcentovali a která přebírali potom i konkurenti, ať už to byla otázka bezpečnosti, míry nekvalifikované práce, montoven a překladišť," konstatoval. 

„Pokud nás vítěz voleb osloví v povolebním vyjednávání, tak jsme na to připraveni a jsme připraveni se podílet na správě Plzeňského kraje a řešení jeho problémů. Samozřejmě budeme respektovat i to, když budeme v opozici. V pondělí máme Regionální radu ODS, kdy budeme hodnotit výsledky voleb a budeme schvalovat i členy vyjednávacího týmu," dodal Jan Šašek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Krajské volby, krajské zastupitelstvo, Plzeňský kraj, volby 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vítězné ANO, chce post hejtmana Plzeňského kraje. Jak jste spokojení s výsledky?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.