Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Šumavu zasypal první letní sníh, horská služba nabádá návštěvníky k opatrnosti

, aktualizováno 12. září 2024, 11:17

Ochlazení přineslo první sněhové vločky. Nasněženo bylo dnes ráno na německé straně Bavorského lesa. Informovala o tom Horská služba ČR i autoři projektu We Love Šumava. I v následujících dnech budou teploty na horách okolo dvou až pěti stupňů Celsia. Příští dny ale hlavně proprší. Meteorologové dokonce varují před extrémním množství srážek.

„Je to tu. První letní sníh je tu. Ochlazení přineslo první sněhové vločky na Šumavu a do Bavorského lesa. Na hřebenech se dnes ráno ukazují první sněhové vločky,“ informovali autoři projektu We Love Šumava na svých sociálních sítích, kde sdíleli také video. „Ležící zářijový sníh je na horách v Česku pozorován zhruba jednou za tři roky. Naposledy tomu tak bylo v září roku 2022," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

„První letošní sníh přišel docela brzy. Sněží na Šumavě na Velkém Javoru a vločky už poletují i na Malém Javoru. Citelně se ochladilo a zatímco dole prší, nahoře už sněží. Nepodceňujte zářijové hory a dávejte na sebe pozor! Zvlášť v následujících dnech, kdy prakticky na celém území země platí varování před extrémním množstvím dešťových srážek,“ varují horští záchranáři.

Výstraha před extrémním deštěm platí i v Plzeňském kraji

Český hydrometeorologický ústav varuje před povodněmi na většině území Česka. Dnes navíc rozšířil platnost výstrahy. „Výstraha na dešťové srážky se upravuje a to tak, že se do extrémních srážek přidávají i další oblasti na Vysočině a některé oblasti v jižní části Šumavy. Dále se výstraha na srážky rozšiřuje nepatrně na západ a to do Ústeckého a Plzeňského kraje," uvedl ČHMÚ na svých sociálních sítích. Nejvyšší, tedy extrémní stupeň nebezpečí, nyní platí pro oblast Blovicka, Nepomucka, Klatovska, Sušicka a Horažďovicka. 

Včera o situaci mimořádně jednala i vláda. „Situace, která nás čeká v následujících čtyřech nebo pěti dnech je bohužel velmi podobná situaci velkých povodních z roku 1997 nebo 2002,“ uvedl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Zároveň bych chtěl poprosit, nemůžeme tady dávat žádný závazný pokyn, aby organizátory společenských akcí a jakože jich máme v době končícího léta velké množství, aby zvážili, zda je konání takové akce v pátek a v sobotu bezpečné,“ apeluje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Brož / We Love Šumava

Štítky sněžení, první letní sníh, Šumava, Velký Javor, Malý Javor, We Love Šumava, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavu zasypal první letní sníh, horská služba nabádá návštěvníky k opatrnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.